Hoy es 22 de enero

llibres

El patrimoni que viu en el paper

28/04/2024 - 

VALÈNCIA. Per fi, i de nou, arriba la nostra bonica Fira del Llibre, sempre en un entorn tan respirable com són els Jardins del Real, els Vivers de tota la vida. Allà, en els terrenys del que un dia va ser el Palau Real, desaparegut, i molt a prop del també (podríem dir recentment) derruït Palau de Ripalda, té lloc una de les trobades primaverenques valencianes més boniques que tenim, la dels llibreters amb els centenars de lectors que ens deixem caure de caseta en caseta.

No és estrany que ens entusiasme tant la nostra Fira del Llibre. Ja va ser a València on es va imprimir el primer llibre, ara exposat a la Biblioteca Històrica de la UV, Obres e trobes en lahors de la Verge Maria, el 1474, considerada com la primera obra literària a la península Ibèrica. Segurament, amb l’estima que sentim pels llibres i la transmissió del coneixement gràcies a ells, podem anar aprenent a valorar el ric patrimoni que ens envolta, potser podríem evitar destruccions patrimonials de les que penedir-se...

En aquest entorn privilegiat al bell cor de la ciutat, podem anar trobant propostes per llegir i conéixer-nos, gràcies a les dotzenes de publicacions que parlen de nosaltres a través de l’herència patrimonial, la cultura viva, que hem rebut i que estaria bé transmetre a les futures generacions. Aportem un recull de títols i propostes, per buscar i preguntar per ells. I si no els troben aquests dies passejant per Vivers, amigues i amics, acosteu-vos a les llibreries.

Terra endins, de Maria Josepa Payà i Valdés (Ed. Bromera)

Premiat amb el darrer Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, Terra endins. Pensar el futur des del poble, suposa un apropament als coneixements i sabers, que encara perviuen als nostres pobles. Si contínuament defensem que el patrimoni immaterial són les formes de vida tradicionals, i que aquestes han d’identificar-se per adaptar-les a la vida actual, no podem deixar de prestar atenció a les gents dels pobles, que encara mantenen viva la interacció amb la natura, amb l’agricultura i ramaderia, que són realment comunitats personals i comunals que comparteixen arrelament i estima. És una proposta aquesta que ens durà a reflexionar les visions de cap a on anem des d’una perspectiva rural, que ens pot ajudar els urbanites a començar a comprendre quins són realment els ingredients necessaris per a un desenvolupament digne.

La música popular en la tradició valenciana, de Fermín Pardo y José Ángel Jesús-María (Institut Valencià de la Música, GVA)

Que seria de la música tradicional valenciana sense Fermín Pardo i el treball de la gent que l’envolta... Aquest llibre de capçalera per a qualsevol enamorat de les nostres músiques, publicat l’any 2001, manté la seua vigència en un moment en què la música popular se sent a cada racó i inspira a nous i noves cantants de l’escena valenciana. Des de la recopilació dels instruments necessaris, els balls i danses rituals, les escoles de ball del territori, els tipus de textos literaris que acompanyen als acords i la distinció dels cants i melodies del folklore musical valencià, trobem al llarg d’aquestes pàgines l’aproximació enciclopèdica fonamental per conéixer i gaudir del ric patrimoni musical que ens ha acompanyat durant generacions.  

Costumari valencià 1+2+3, de Bernat Capó (Edicions del Bullent)

La bíblia en tres volums dels costums i tradicions valencianes. Al llarg de quasi 700 pàgines, Bernat Capó ens regala a la ciutadania les coses de poble, els sabers que els valencians i valencianes tenim, o teníem i aquelles expressions i hàbits que acostumem, o malauradament, acostumàvem a fer, en referència als treballs i oficis, a com tractar les malalties i curar-les, a les festes i formes de diversió, al menjar i al beure, etc. Tot un seguit d’entrades curtes, a tall d’articles que ens relaten la nostra visió de la vida.

La festa mare. Les festes en una era postcristiana, d’Antoni Ariño Villarroya i Sergi Gómez i Soler (L’Etno-Diputació de València)

Resultat d’anys i anys d’investigació i treball en l’àmbit de la cultura festiva, el Museu Valencià d’Etnologia, ara L’Etno, va publicar La festa mare, un text del reconegut Ariño, acompanyat per Sergi Gómez, on es fa una revisió i actualització del text d’Ariño: Festes, rituals i creences, publicat fa més de 30 anys. Una aproximació científica al món festiu, al calendari ritual, a l’evolució de les festes en un moment on el component religiós sembla no estar tan present, encara que continuen sent un gran atractiu social. El foc, la música i les formes d’organització socials entorn de les festes, juntament amb els processos de patrimonialització, conformen el gruix d’aquest text, clau per al desenvolupament de futurs estudis envers la cultura festiva i popular, tan present hui dia.

Tallers de cultura popular valenciana. DDAA (Edicions 96)

Si parlem al llarg d’aquestes línies de conéixer el nostre patrimoni viu, també hem de parlar de com transmetre’ls als més joves. Edicions 96 ens ofereix, a la seua col·lecció Tallers de cultura popular valenciana un seguit de carpetes didàctiques que faran desfer-se de delícia als i les docents que no deixen de seduir a la xicalla amb la cultura popular. Acompanyant al text d’àudio i vídeo, els materials compten amb el context històric, els elements que es necessiten i les metodologies d’ensenyament, i així, se’ns ofereix l’oportunitat de conéixer La dansà, als Gegants i cabets, la Pilota els balls populars. 

Oficis tradicionals valencians d’Abel Soler, Ramon Yago i Rafa Jordà (Tàndem Edicions)

Un seguit de divuit oficis tradicionals que han estat presents a la tradició valenciana són els que se’ns presenten en aquest volum, ben il·lustrat, publicat per Tàndem Edicions. Cada ofici, entre els quals trobem als ceramistes, els esparters, els teixidors, pedrapiquers, coeters, xocolaters, etc., està explicat des de la seua història i també des del seu procés productiu. A més a més, es suma una secció de vocabulari vinculat a cadascú dels oficis.

Jocs de sempre, per sempre. DDAA (Comparsa de Llauradors d’Ontinyent)

Lamentem que aquest llibre no el puguem trobar a la venda, però no volem deixar de posar en valor el treball fet per la Comparsa de Llauradors d’Ontinyent que en 2022 va editar i regalar aquest caramel·let de llibret (atents editors i editores!). Un recorregut imprescindible pels jocs i joguets, basat en una extensa i rica bibliografia, i que ens presenta una categorització dels jocs ben sucosa: jocs afectius, motrius, d’habilitat, de força, de rogle i de corredor... Un llibret ideal per a compartir entre pares i fills, que emociona als majors i atrau els infants a compartir temps i rialles. 

next
x