sobre la desertificació i el despoblament rural

El Consell Valencià de Cultura amplia el termini de lliurament del seu concurs literari i de dibuix 

16/03/2020 - 

ALICANTE. A causa del tancament dels centres escolars, com a mesura preventiva contra el COVID-19, el termini de lliurament dels treballs del XIV Concurs Literari i de Dibuix del CVC s’amplia fins al dia 21 d'abril. A mitjan gener es va convocar el XIV concurs escolar literari i de dibuix del Consell Valencià de Cultura. Enguany, sobre la desertificació i el despoblament rural. Els alumnes d’ESO, FP o Batxillerat dels centres públics, concertats i privats de la Comunitat Valenciana estan convidats a participar-hi, i els centres docents hauran d’enviar tots el treballs ara fins el 21 d’abril de 2020 a la seu del CVC del Palau de Forcalló, al carrer Museu, 3, de València. 

No és descobrir res si diem que este concurs anual s’ha convertit en una prova de prestigi reconegut. Hi ha molts concursos per a escolars, alguns amb més dotació econòmica. Però el del Consell Valencià de Cultura és diferent dels altres. Va més enllà del que són els concursos tradicionals, en els quals els escolars mostren el talent individual en temes d’elecció lliure i se senten còmodes tractant qüestions que els preocupen individualment. 

En canvi, el concurs del Consell planteja una dificultat afegida: com circumscriure la mirada personal cap a un problema que s’ha convertit en un repte col·lectiu, que necessita reflexió i acció social, i que té múltiples vessants, com els tenen tots els problemes de societat, que són complexos i que desborden els marcs mentals habituals de la vida personal. És la manera amb què el Consell pretén implicar els escolars en els assumptes públics, demanant-los que siguen actius a l'hora d'afrontar-los i d’exigir acció i responsabilitats. 

La institució està convençuda que l’expressió artística és una força de comunicació més gran del que sovint es pensa, que no és mai innòcua, i més si interpel·la a grans col·lectius. Per això el CVC ha demanat sempre la implicació en el concurs dels professors dels centres escolars, perquè considera que són els més indicats per a fer arribar als alumnes interessats totes les implicacions de l’assumpte que la institució tria per a cada edició. I este punt de vista ha funcionat molt bé, perquè en els últims anys, la participació d'escolars i centres docents ha anat augmentant fins arribar al màxim en el 2019, en què s’hi van presentar 2684 dibuixos i 1082 treballs literaris, de 140 centres escolars. 

El Consell Valencià de Cultura, com a màxima institució assessora en matèria cultural, ha abordat des del principi problemes que toquen de ple la sensibilitat social i mediambiental. Això ho ha plasmat en freqüents treballs i informes que es fan ressò de la gravetat d’estos problemes i apunten solucions. Ho ha fet amb la desertització i amb el despoblament rural amb especial intensitat en esta última temporada: el maig passat va organitzar un seminari sobre la despoblació del medi rural, va elaborar una declaració sobre el despoblament al medi rural, i va aprovar l’informe Hacia una estrategia marco de protección del territorio, sobre la desertificació. I ara mateix està preparant un informe sobre l’assumpte amb l’assessorament de diversos tècnics. El Consell recorda als escolars i als centres educatius que els textos i els dibuixos han de ser inèdits i han tractar la desertificació i el despoblament rural des d’una òptica personal. 

Es premiaran amb 500, 400 i 300 euros, respectivament, els treballs guanyadors en primer, segon i tercer lloc. També es premiaran els centres docents que hagen aconseguit el major nombre de seleccionats. Les bases del concurs es poden consultar al DOGV del 13 de gener de 2020 i a la web del CVC. El veredicte del concurs es farà públic en el transcurs d’un acte obert el 8 de maig de 2020, a la seu del Consell, que sol ser el més multitudinari i alegre, com és normal, de tots els que organitza la institució durant l’any.

Noticias relacionadas

next
x