VALÈNCIA. La sèrie documental Sacha a Nova York, produïda per À Punt en associació amb la productora CreaConcepto, vol donar a conéixer la popularitat que la pilota a mà té en la ciutat més cosmopolita del món. Així ho comprovaran els espectadors en ser testimonis de les peripècies que Sacha viurà durant quasi cinc setmanes en la ciutat que mai dorm. Una aventura que no només ens mostrarà les seues emocionants gestes esportives, sinó que també ens descobrirà les històries humanes que naixen entre la pilota i el mur. La sèrie està escrita i dirigida per Àlex Martínez Orts, un dels fundadors de la revista Ferida, premiada publicació en paper sobre pilota valenciana, i director del programa La travessa de la ràdio d’À Punt, dedicat a divulgar el nostre esport autòcton el qual es pot escoltar com a pòdcast al web d’À Punt.
Entre setembre i octubre del 2023 l’equip de rodatge seguirà durant cinc setmanes les peripècies de Sacha a Nova York. L’equip inclou, a més, el director de fotografia Nacho Toledo, un dels professionals més cotitzats a Espanya, on ha rodat continguts per a plataformes com Amazon o Netflix i múltiples espots publicitaris per a grans marques. Precisament Sacha a Nova York és un projecte audiovisual de to contemporani i referents globals, en la línia dels continguts que s'ofereixen en les plataformes de streaming. Una aposta d’À Punt, la televisió pública valenciana, per mostrar el valor que té la pilota valenciana, un dels majors tresors que tenim en la nostra cultura, més enllà de les nostres fronteres.
El protagonista és Sacha Kruithof, un jove pilotari nascut a Orba, el poble de la Marina Alta on va començar la seua afició i la seua carrera esportiva. De pare holandés i mare orbera, el jugador ha provat totes les modalitats de trinquet i de carrers fins que un dia va descobrir en YouTube una modalitat que el va atrapar: el one wall.
Als 13 anys ja era campió europeu sub-15 d’esta modalitat internacional i als 17 es proclamava campió del món sub-19. Això el va conduir a seguir entrenant esta disciplina i, en conseqüència, a viatjar per tot el món. Sacha ha competit també al Canadà, Itàlia, Colòmbia fins arribar a Bèlgica, on enguany es troba jugant la temporada de balle pelote i on ha rebut el premi a millor jugador en el Grand Prix Maurice de Sirault. En el seu periple, ha aconseguit múltiples trofeus en la modalitat de one wall i també en campionats de la lliga de la modalitat autòctona de llargues. A més, forma part de la selecció valenciana absoluta de pilota, amb la qual ha sigut campió del món. Una fulgurant trajectòria que va ser reconeguda el 2017 amb el premi Talent Jove que concedixen el diari Levante-EMV i Bankia.
Els seus reptes esportius, de fet, no són modestos, com ell mateix contava en una entrevista a la revista Ferida: “Vull arribar a ser el millor del món, demostrar a la gent i a mi mateix que un valencià ha arribat a ser el número u a Nova York”.
Aquest desig ambiciós es convertirà en els pròxims mesos en una sèrie documental de quatre capítols. Ara, el repte de Sacha és véncer Tywan Cook, el millor jugador de one wall de Nova York. El pilotari d'Orba s’entrena a fons en cada capítol enfrontant-se a múltiples rivals, cada vegada de major nivell, fins arribar a la partida final.
Acompanyat pel seu mentor, William Polanco, Sacha visita en cada episodi un dels coneguts barris de la ciutat que mai dorm. Brooklyn, el Bronx o Coney Island seran alguns dels escenaris de la sèrie, on el protagonista ens descobrirà el secrets i les històries més emocionants de la metròpolis mentre es prepara per a la gran partida.
La sèrie, que serà multilingüe, donarà a conéixer la popularitat que el one wall té en la ciutat més cosmopolita del món i demostrarà, al remat, que la pilota a mà és un joc universal.
A lo largo de su mandato, Costa lo apostó todo por la audiencia, pero sin un respaldo presupuestario ni burocrático, no ha habido modelo que asentar sino situaciones que amortiguar