Hoy es 26 de diciembre

Mar i Muntanya 87 / OPINIÓN

De riquesa biològica

5/06/2018 - 

A finals de maig es va celebrar a Dénia la XIII Setmana de la Biodiversitat on més d’un centenar d’experts, entre tècnics i investigadors de diverses disciplines, van aconseguir actualitzar el cens d’espècies de flora i fauna del municipi. Tota una feinada pels amants de la natura que va fer possible que la capital de la Marina Alta avancés en la classificació d’espècies del País Valencià en catalogar fins a un total de 2.614, entre terrestres i marines, dins del seu territori. De la dotzena posició va passar a ocupar la tercera. Tota una mostra de riquesa biològica que cal conéixer i preservar. 

Des de la valeriana borda (flora) fins al gran desconegut de les nostres platges, el corriol camanegre, un diminut ocell que viu i nidifica a les dunes d’arena del litoral. Espècies conegudes o desconegudes, en perill o no, de fauna i flora, de mar, muntanya o marjal. Mostra viva de l’abundància de la nostra terra.

És en aquest sentit que cobra especial interés la tasca de la Conselleria de Medi Ambient i en concret el seu banc de dades de biodiversitat que permet tenir accés e informació a tot aquell curiós que vullga saber una miqueta més sobre les espècies silvestres del nostre territori, amb fotos i mapes, així como estat de protecció o censos de població. 

Com activitats paral·leles a aquest event medioambiental es va poder gaudir, entre d’altres, d’una exposició fotogràfica sobre les aus de la Marina Alta, així com d’una xerrada sobre la Nacra, una espècie de molusc gegant endèmic del Mediterrani que es troba en greu perill, ja que prop d’un 90% de la població ha mort en el darrers anys a causa d’un paràsit. També va haver temps per parlar de la necessitat de protegir els prats de posidònia o d’alertar sobre la contaminació dels aqüífers, els rius i la mar a causa dels nitrats i fosfats que provenen de l’agricultura i les aigües residuals. 

La Marina diversa

Biodiversitat és el conjunt d’espècies d’animals i vegetals d’una zona geogràfica determinada. I la Marina és una zona especialment rica en biodiversitat al tenir al seu abast tres parcs naturals amb una inacable font de bellesa i vida: el Parc Natural del Montgó, el del Penyal d’Ifac, i el de la Marjal de Pego-Oliva. Pertant és menester protegir-la i posar aixi en vàlua el nostre extens patrimoni biològic.

Una de freda i una de calenta.

Dins d’aquest context de cura pel medi ambient, cal destacar també la decisió de l’Ajuntament de Teulada Moraira que s’ha decidit a instal·lar sis boies ecològiques fixes a la platja del Portet de Moraira. L’objectiu, combinar la preservació de la posidònia amb la regulació de la navegació recreativa i la pràctica del busseig esportiu. Aquest mena d’anclatge no fa malbé el sòl marí. 

Les boies, a més, amb pegatines amb dos idiomes, indiquen que l’eslora màxima dels vaixells que les poden utilitzar ha de ser de 12 metres. En aquesta zona, a l’abric del Cap d’Or, l’arena es fina i la profunditat de l’aigua oscila entre els 6 i 8 metres.

Pitjor notícies, en canvi, venen de Calp. I és que la Guàrdia Civil del Seprona recentment durant una inspecció en el port pesquer va requisar més de 500 kilos de peix i mol·lusc fresc inmadur, sobretot de les espècies lluç i polp. De fet, l’estaven comercialitzant en diferents punts del port, fins i tot a l’interior de vehicles, sense passar els preceptius controls de seguretat i sanitat a la Llotja, i pertant sense tenir les pertinents etiquetes de traçabilitat. Aquesta pesca furtiva l’han protagonitzat els treballadors de diversos vaixells de pesca amb la col·laboració necessària de majoristes de peix. Les multes podrien arribar als 60.000 euros.  Una de freda i una de calenta. Poca consciència. Mala maror. No és el primer cop.

 

next
x