Hoy es 5 de noviembre

la nova convocatòria està oberta fins al 14 de setembre

El Consorci de Museus uneix art i educació en nou centres alacantins amb les 'Resistències artístiques'

17/08/2022 - 

ALACANT. El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana va desenvolupar durant el passat curs 2021-2022 un total de 29 projectes en centres educatius públics de la Comunitat Valenciana, nou d’aquests a la província d’Alacant, dins del programa ‘Resistències artístiques. Processos artístics en entorns educatius’. La convocatòria ja ha obert el termini de recepció de propostes per a l’edició de 2022-2023, amb un pressupost total de 448.000 euros.

‘Resistències artístiques. Processos artístics en entorns educatius’ és una iniciativa creada en 2016 pel Consorci de Museus amb el propòsit d’unir art i educació, generant entorns de treball col·laboratius en els centres escolars, que servisquen d’anàlisis, reflexió i creació artística contemporània. Compta amb la col·laboració de la Secretaria Autonòmica de Cultura i Esport; la Direcció General d’Innovació Educativa i Ordenació (DGIEO), i el Centre de Formació, Innovació i Recursos per al Professorat - CEFIRE artisticoexpressiu.

“En 2016 vam llançar aquesta convocatòria pública única a la Comunitat Valenciana, que s’ha convertit en una referència a l’Estat espanyol en la seua categoria, amb l’objectiu d’acostar les pràctiques artístiques contemporànies a l’entorn escolar. Sis anys després, cada vegada comptem amb més participació, amb més suport per part del professorat i de l’alumnat i amb una oferta més gran de projectes. Els treballs desenvolupats a les comarques de València, Castelló i Alacant durant els últims 12 mesos tenen una gran qualitat i des del Consorci de Museus ha sigut molt gratificant observar l’evolució de cadascun d’aquests”, assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.

Resistències artístiques. Alacant

De la quasi trentena de projectes triats de tota la Comunitat Valenciana en l’última convocatòria, a la comarca d’Alacant es van desenvolupar un total de nou en localitats com Xàbia, Beneixama, Guardamar del Segura, Alcoi, San Miguel de Salinas, Torrevieja, entre altres. Els noms i la descripció dels treballs seleccionats són:

‘Esmorzar interspècies’, dels arquitectes alacantins Joaquín Lucas Guirao i Carlos Pastor García; té com a objectiu l’art de projectar en entorns construïts. A través de tècniques de disseny i construcció, es proposa un procés de creació artística usant com a marc de treball una ficció participativa que ajude a trencar el sostre de vidre que encara aïlla mentalment del que s’anomena ‘entorn’. En aquesta ocasió el col·legi seleccionat ha sigut l’IES San Blas (Alacant).

El projecte ‘Sin grietas no habría mares’ està signat per l’arquitecta i artista francesa Estelle Jullian. Posat en marxa en el CEIP Trenc d’Alba (Xàbia, Alacant), el treball consistia a explorar l’entorn mitjançant una sèrie d’elements geogràfics, un laboratori de geomorfologia, a mitjan camí entre maquetes topogràfiques i escultures abstractes.

‘Monumento a las Cuevas’ és un projecte d’investigació i producció artística creat per Diana Guijarro —comissària i docent— per a l’IES Figueras Pachecho (Alacant). Aquest recolza en les bases de l’educació i la mediació per a generar nexes i reflexions pràctiques entorn del paper de la prehistòria en l’art, per a experimentar d’una forma crítica el pes de les empremtes que es pot rastrejar en l’art contemporani des de les avantguardes fins al present.

‘Sin Filtros. Una manera de ir más allá a través de la performance’ és un projecte que proposa utilitzar el llenguatge de l’art d’acció per a crear, explorar i reflexionar sobre com es comuniquen les persones a través de les xarxes socials, concretament en Instagram, sempre dins d’un context de gaudi i llibertat per a expressar-se ‘sense filtres’. Les seues creadores són Ana Matey i Isabel León —fundadores d’Exchange Live Art— i el col·legi en el qual s’ha desenvolupat la residència és l’IES Pare Vitòria (Alcoi, Alacant).

L’artista Núria Fuster ha confeccionat en el CEIP Divina Aurora (Beneixama, Alacant) el projecte ‘Experiencias reales para niños reales’. Amb aquest es pretén, per mitjà d’accions creatives, reflexionar sobre aspectes de la vida a través de l’art i mitjançant l’apoderament creatiu i el pensament crític. El resultat és llevar complexos als més menuts, amb la intenció de fer-los partícips de la construcció d’un món que es pot modelar de manera positiva.

‘Simbiontes’ és el treball proposat per Laura Salguero per al CEIP Dama de Guardamar (Guardamar del Segura, Alacant), on es cataloga l’ésser humà com un ésser més de la xarxa biològica. L’objectiu d’aquest laboratori és generar un fotollibre col·lectiu en què estiguen introduïts els nous simbionts. Aquests estan realitzats amb la tècnica de la cianotípia, una tècnica íntimament relacionada amb la botànica.

‘Los monstruos cuando los muestras se desvanecen’ és una iniciativa posada en marxa per Sime Llicer Ferri en el CEIP San Blas (Alacant) que naix amb l’objectiu d’abordar les pors tant individuals com col·lectives mitjançant l’anàlisi del llenguatge i la comprensió de l’origen dels monstres en l’etapa de la infància, en aquesta ocasió dels 10 als 12 anys. Es recorren a través de la creació d’un joc les pors individuals i s’analitzen els monstres comuns, amb la finalitat de donar les eines per a revelar i afrontar els monstres col·lectius.

‘Aula Kine’ és una proposta pedagògica capitanejada per Cintia Solbes, Sergi Hernández i Carlos Izquierdo —del Col·lectiu Fluenz— que porta a les aules del CEIP Gloria Fuertes (San Miguel de Salinas, Alacant) una experiència compartida de creació artística interdisciplinària i col·laborativa. D’aquesta manera, els participants viuen un procés acompanyat de conceptualització, investigació pràctica i disseny d’una creació contemporània basada en l’ús de la tecnologia, la dansa contemporània, l’art sonor i el visual/digital.

L’últim treball de la comarca d’Alacant, ‘¿Fan-Qué? Un fanzine colectivo en imágenes’, proposa la realització d’una publicació temàtica de creació conjunta a través del qual promoure la reflexió dels estudiants del CEIP Ciudad del Mar (Torrevieja, Alacant) sobre l’ús actual de la imatge. Mitjançant la utilització de la fotografia i el ‘collage’, María Sanz Arandia i Marta Pérez Civera —de VA! Asociació Cultural y de Promoción de las Artes— pretenen generar un espai de discussió sobre temes relacionats amb l’entorn escolar propi, amb la intenció de donar veu als estudiants i facilitar la seua participació com a agents actius en la societat.

Convocatòria oberta: ‘Resistències artístiques. Processos artístics en entorns educatius 2022’

La nova convocatòria de ‘Resistències artístiques 2022’ està oberta per a la presentació de projectes fins al pròxim 14 de setembre. A partir d’aquesta data 40 centres públics de les comarcas de València, Alacant i Castelló tindran tot el període de 2022-2023 per al desenvolupament de les seues propostes. El pressupost total s’ha incrementat respecte a anys anteriors fins a arribar a una dotació de 448.000 euros, que quasi duplica la xifra de l’última edició, de 252.000 euros, de manera que arriba a quaranta centre educatius i amplia el desenvolupament temporal de cada projecte.

Noticias relacionadas

next
x