ALICANTE. La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, s'ha reunit amb responsables polítics, gestors i tècnics en matèria de cultura dels ajuntaments de la província d'Alacant en una jornada informativa sobre la gestió del patrimoni cultural abordada des de l'esfera local.
En la trobada, la directora general ha recordat els recursos que la Generalitat posa a la disposició dels ajuntaments per a preservar el patrimoni cultural municipal. "Som conscients del compromís que tenen els ajuntaments en la protecció del patrimoni cultural del seu territori, però també som conscients que hem de divulgar millor les eines i les ajudes que hi ha per a actuar de manera correcta i ràpida", ha afirmat Amoraga.
En la seua intervenció, Carmen Amoraga ha assenyalat que en els últims quatre anys s'han creat noves ajudes de protecció al patrimoni, s'han incrementat les línies pressupostàries i s'han introduït criteris en les que ja hi havia que han permés una distribució proporcional de les ajudes en funció de la població del municipi sol·licitant.
Com a exemple, ha esmentat que les ajudes per a la conservació i protecció dels béns immobles del patrimoni cultural de la Comunitat Valenciana l'any 2014 van ser convocades per 300.000 euros, i enguany s'han convocat per 1,5 milions d'euros, amb l'ampliació consegüent del nombre de municipis beneficiats i de la quantitat subvencionada en cada projecte.
També ha indicat que s'han creat noves línies d'ajudes com la que subvenciona l'elaboració dels catàlegs de proteccions, la redacció dels plans especials de protecció i dels plans directors, que s'ha dotat de 500.000 euros.
Una altra de les novetats esmentades ha sigut la convocatòria dedicada al patrimoni de la pedra seca del territori valencià (des de desembre de 2018 declarat patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO), en la qual se subvenciona amb una ajuda de 300.000 euros tant la catalogació, com la recuperació, el manteniment, la conservació i la protecció que poden sol·licitar els titulars del bé (públics i privats).
Com a línies de treball futures, la directora general de Cultura i Patrimoni ha avançat que es treballa per a la redacció de la nova Llei de patrimoni cultural i museus, que substituïsca la llei actual, vigent des de 1998. "Hem de redactar una nova llei que preveja modificacions i que introduïsca totes les novetats de gestió i que done als museus el paper que mereixen", ha afirmat.
Amoraga ha afegit que "tan prompte estiga redactat l'esborrany d'aquesta, se sotmetrà a exposició pública, es distribuirà entre tots els actors que participen en la gestió del patrimoni cultural, en el qual evidentment els ajuntaments tenen un paper protagonista, perquè amb totes les aportacions arribem a tindre una nova llei referent del segle XXI".