VALÈNCIA. À Punt estrena aquest dilluns la segona temporada de la sèrie documental ‘Crònica Mèdica’, que narra la malaltia des de l’esperança, la valentia i el sentit de l’humor dels seus protagonistes. L’emissió s’estendrà durant quatre setmanes, els dilluns a les 23 hores.
Aquesta producció de Barret Cooperativa, amb participació d’À Punt, explora àmbits com la salut mental, les malalties rares, l’ELA o els trasplantaments d’òrgans. Són patologies que necessiten una resposta que va més enllà del sistema sanitari: l’altruisme dels donants d’òrgans, les cures des de la família i la comunitat, o l’impuls de les associacions a la recerca mèdica. Claudia Reig, directora de la sèrie, destaca que “al centre de la història, hi ha un grapat d’inconformistes que davant de situacions molt complicades, han decidit lluitar per uns serveis públics més forts”.
Segons Dani Fabra, guionista i productor executiu, “els protagonistes de ‘Crònica Mèdica’ són una mostra d’un optimisme rebel: no només denuncien allò que no funciona sinó que lluiten per canviar la realitat”. El productor Àlex Badia afegeix que “el públic trobarà en la sèrie un punt de vista íntim i proper. Pensem que la història d’una persona és la forma més potent d’explicar una realitat”.
Entre els protagonistes, trobem Fide Mirón, diagnosticada de porfíria de Günther des dels sis mesos. Vicent Peris, codirector, explica que “vam entrevistar Fide al seu poble, Ibi, fa dos anys”. Després d’això, l’equip de Barret ha seguit acompanyant-la: a l’hospital clínic de Barcelona com a pacient; a Lleó com a vicepresidenta de la Federació de Malalties Rares i Cocemfe Alacant; o a Bilbao, al laboratori on s’investiga la cura per a la seua malaltia. El realitzador considera que “acompanyar-la durant tot aquest temps és un privilegi que ens permet explicar qui és Fide”. Fide es reconeix conscient de ser una “captadora de mirades, per a bé o per a mal. Però que et miren no sempre significa que et vegen”.
Un altre protagonista és Fran Vivó, un jove bomber forestal de Benaguasil, en una fase molt avançada d’ELA. La sèrie també s’endinsa en la unitat d’hospitalització psiquiàtrica de l’hospital d’Elda, pioner valencià en el model de ‘portes obertes’. També en l’àmbit de la salut mental, acompanya el Grup d’Ajuda Mútua del barri alacantí de Ciutat Jardí, liderat per usuaris amb malalties mentals greus, amb la col·laboració desinteressada del psiquiatre Manel Girón i la infermera Begoña Bevià.
Elles i ells, juntament amb altres persones que també participen en la sèrie, han esdevingut activistes per la sanitat pública i la recerca mèdica. Les seues lluites, altruistes, estan dirigides a millorar les condicions de vida de les generacions futures. Aquesta segona temporada de ‘Crònica Mèdica’ explora la seua condició de pacients i, també, d’activistes i divulgadors de les seues malalties.
A lo largo de su mandato, Costa lo apostó todo por la audiencia, pero sin un respaldo presupuestario ni burocrático, no ha habido modelo que asentar sino situaciones que amortiguar