ALICANTE. “Lladrits d'un gos a Santa Creu. Espurneig de fogueres prop de Moriles. Xiulant sobre el riu Guadalhorce. El rugit de les onades a Màlaga”. L’artista anglés Richard Long va recórrer durant 21 dies a peu el trajecte entre Ribadesella a Màlaga. Cada dia descrivia sòbriament el so més característic que havia escoltat i la seua ubicació. “Fer fotografies és un format concret: registra un moment, crea una imatge. Però les paraules fan un treball diferent: poden registrar la idea completa d’un passeig”, responia a Ben Tufnell per al llibre Land Art.
Els propers dos anys —fins al 10 de setembre de 2022—si es passeja fins a l’estació científica de la Font Roja, es podrà conéixer la mirada al territori de Richard Long i de casi quaranta artistes i arquitectes més a l’exposició Arquitectura i paisatge: mirades al territori. Comissariada pel professor de Composició Arquitectònica de la UA Carlos Barberá i dissenyada també per Alba María Penalva, Adriana Verdú, Nerea Vera i Ana Vives, “no és una exposició d’arquitectes, sinó de mirades al paisatge”.
“Exposem plantejaments sobre el paisatge de pintores, escultores, performers, músics, cineastes, escriptores, poetesses i arquitectes. Perquè cadascú té la seua pròpia concepció del paisatge. La nostra cultura ens condiciona les diferents maneres que hi ha de vore l’entorn: no trobem la mateixa mirada a un geògraf, una biòloga o una pintora”, assegura Barberá.