ALACANT. Als últims anys, cada vegada més restaurants renoven la seua imatge col·laborant amb estudis d’arquitectura.
El restaurant Tribeca dissenyat per Noname 29
Pedres de cinc-cents quilos de Calatorao, planxes d'acer inoxidable, fusta massissa de noguera. “Gruix, és la paraula que definiria la proposta i la presència crua de la matèria”, expliquen des de l’oficina d’arquitectura liderada per Alfredo Payá Benedito.
Cinc grans blocs de pedra, que semblen surar, construeixen un magma fluctuant que pretén evocar la imatge de caverna que va caracteritzar l’ànima de Tribeca, un restaurant degà del centre d’Alacant. “L'espai, amb l'ajuda de l'acer, s'escapa entre aquestes pedres cap a l'infinit, com si, una volta dins del local, et pogueres perdre més enllà dels límits, escapar cap al no-res”.

- Grupo Gourmet Alicante -
Aquests potents blocs, a més d'articular l'espai, et condueixen pel seu interior, amaguen els elements estructurals i contenen tota la maquinària necessària perquè el restaurant funcione. L’edifici on s’ubica el restaurant és de finals del segle XIX i esta intervenció pretenia restablir la imatge original, encara que actualment el projecte de Noname 29 no s’ha preservat. Al seu moment, l’aposta dels arquitectes era “netejar la façana d'elements aliens, restituir buits seguint les traces dels antics carregadors de fusta, reconstruir els massissos perduts i estendre un morter de calç que recupera dignament el sòcol de l'edifici”.

- Grupo Gourmet Alicante -
L’antic Nakano dissenyat per Pablo Muñoz Payá Arquitectura
La pandèmia del coronavirus ha accelerat transformacions que van venir per quedar-se com el teletreball o la mobilitat sostenible. Altres alteracions potser són temporals, però el 2020 serà recordat com l'any en què més hem gaudit de l'interior dels nostres habitatges. Encara que les telefonades de vídeo i el menjar per emportar sigui tendència, no és excusa per oblidar-se de la importància de l'espai públic.
El carrer continua sent el principal aparador i per això Nakano no va renunciar a encarregar un projecte d’arquitectura per aterrar a la ciutat d’Alacant. Tant per recollir al local com per lliurar a domicili, aquest antic take away japonès -el local ara acull un altre negoci- va adaptar la seua obertura a les circumstàncies.

- David Zarzoso -
Precisament, el contrast de la llum és el principal element per matisar la diferència entre l'espai per a recollida —destinat a clients— i l'espai per a lliuraments— reservat per a riders. D'aquesta manera a l'espai de la dreta, folrat amb taulers foscos conformats per partícules de fusta i formigó, es generen diferents buits que tenen vegetació.
El mostrador dóna pas a l'àrea privada del local, que inclou la cuina, els serveis i el magatzem, revestit pel mateix gresite amb què vesteixen les parets. A més, un metacrilat retroil·luminat taronja contribueix, juntament amb els rètols del local, a generar una imatge de sofisticació oriental. Una proposta amb una gran càrrega expressiva que permet traslladar aspectes de la vida japonesa perquè el visitant quedi impregnat de l’experiència mentre gaudeix de la gastronomia.
El Terre dissenyat per Sandra Tarruella Interioristas
La reforma d’este espai de l’Esplanada pretenia evocar el seu caràcter nocturn que combina restaurant, celler, bar i cocteleria. El Terre està ubicat en un local de cantonada i amb doble altura. “Vam dissenyar una passarel·la en forma de L que abraça les prestatgeries de còctels i vins, emmarca la cuina a la vista i emfatitza la sensació de verticalitat, alhora que acull el xicotet escenari al centre”, expliquen des de l’oficina de Sandra Tarruella.

- Salva López -
Durant el disseny del restaurant s'ha treballat amb una varietat de seients i taules a diferents alçades. Alhora, s'ha utilitzat un mur baix de pedra per definir el perímetre del menjador elevat i delimitar els espais de la zona de còctels i la zona de vins a l'interior. Des del moment de l’entrada, destaca la prestatgeria de còctels, elaborada amb platines de ferro, vidres texturitzats retroil·luminats i llautó. D'altra banda, a la prestatgeria de vins, unes lamel·les de noguera i xapa de bronze integren la nevera de vins inferior i les prestatgeries d'emmagatzematge superior en un gran volum de fusta.
“El disseny de la façana i del mobiliari a mida reflecteix la inspiració en l'arquitectura dels anys 50, dotant el Terre d'un estil retro i sofisticat que convida a endinsar-se en una experiència única i envoltant”, conten des de l’estudi d’interiorisme.

- Salva López -