Hoy es 13 de enero

entre professorat, alumnat, famílies i activistes de la comarca

Agost acull la Trobada de les Escoles en Valencià amb 5.000 assistents

23/03/2024 - 

AGOST.  El municipi d’Agost ha acollit aquest matí la 36a Trobada d’Escoles en Valencià de l’Alacantí sota el lema Fem poble, parlem valencià”, amb la participació de més 5.000 persones, entre professorat, alumnat, famílies i activistes de la comarca.

El moviment per l’escola pública, de qualitat i en valencià, que ha defensat el valencià a les aules davant Wles possibles pèrdues polítiques i socials amb què amenaça el govern autonòmic, materialitzades els darrers dies amb la proposta de llei de llibertat educativa, que rebaixa a mínims l’ensenyament en valencià i l’estatus de protecció, ha posat el focus a les persones que, amb el seu activisme quotidià i independentment del seu origen i condició, la mantenen viva". 

“En un context de gran hostilitat política i social envers la nostra identitat, ens cal reivindicar la diversitat i la unitat, assumir la veu del nostre poble. La nostra llengua arrela, integra i cohesiona, tot i la seua diversitat arreu dels territoris, és clau de convivència”, ha manifestat el vicepresident d’Escola Valenciana, Pablo Montaner i Brotons en l’acte d’inauguració. “Nosaltres seguirem defensant la igualtat lingüística davant els atacs i els intents per minimitzar l’aprenentatge, ús i protecció del valencià”, ha afegit. 


Ha comptat amb l’assistència, a més, de l’alcalde i la regidora d’Educació d’Agost, Juan José Castelló Molina i María de la Paz Prieto Torres, així com del president d’El Camí al País Valencià, José Ramón Martí Roca. Per part de la Universitat d’Alacant, Salvador Ivorra Chorro, vicerector d’Infraestructures, Sostenibilitat i Seguretat Laboral.

La presidenta de La Cívica, Associació per la normalització del valencià a l’Alacantí, Marisol Pinilla Macías, ha defensat la importància de garantir la capacitació plena de tot l’alumnat en valencià. “Professorat i famílies ens manifestem en contra dels canvis normatius amb què amenaça el govern valencià per a reduir a mínims el valencià a les aules i ens acollim al dret de tot l’alumnat a rebre l’ensenyament en la nostra llengua, com reconeix l’Estatut”, ha indicat Pinilla, per a qui la nova proposta de llei, en lloc d’equilibrar les llengües, com defensa el text, “aprofundeix en l’asimetria actual amb el castellà i relega la llengua pròpia i històrica del nostre poble a una simple expressió nostàlgica i folklòrica.”

Amb la cançó de les Trobades 2024 com a himne, Llengua és casa, vida és poble, obra del cantautor Andreu Valor, un total de 17 centres d’infantil i primària dels municipis d’Agost, Alacant, El Campello, Mutxamel, Sant Joan d’Alacant, Sant Vicent del Raspeig, la Torre de les Maçanes i Xixona han participat en l’aplec, que ha inclòs tallers escolar diversos, jocs de fusta, fireta del llibre en valencià, ruta de la terresseria, l’actuació de la Muixeranga d’Alacant i de la Colla de dolçaina i tabal la Taranina d’Agost, així com el concert de Marcel el Marcià. 

Noticias relacionadas

next
x