Hoy es 14 de octubre

L'ESPLET INFANTIL-JUVENIL 

L’origen de les espècies: una enciclopèdia infantil il·lustrada

Patio Editorial publica aquest àlbum de coneixements en què explica com al llarg del temps ha canviat el món i els éssers que l’habiten

16/04/2019 - 

VALÈNCIA. Són ja moltes les editorials que comencen a incloure en els seus catàlegs àlbums il·lustrats informatius per a infants. Malgrat aquesta denominació tant explicita i la seua evident funcionalitat educativa, en un moment en què l’accés al coneixement és fàcilment accessible i directe, tot portaria a pensar que aquesta tendència editorial està condemnada necessàriament a desaparéixer en favor de la instantaneïtat que ofereix la lectura digital i les consultes de pàgines web i enciclopèdies en línia. Ara bé, segons Ana Garralón, investigadora en literatura infantil i juvenil i especialista en aquesta matèria, és justament aquest excés desorbitat d’informació el que fa hui encara més valuosos i atractius aquests llibres, ja que tenen la capacitat d’auxiliar els més menuts en la tasca d’ordenar, filtrar i entendre una suma de coneixements francament inabastable.

Dins d’aquest corrent, el darrer mes de març es publicava L’origen de les espècies (Patio Editorial, 2019), de Sabina Radeva, una adaptació fidel dels arguments que el 1859 va exposar Charles Darwin per acabar amb qualsevol especulació, amb els quals va revolucionar els tradicionals conceptes evolutius bàsics; una teoria, d’altra banda, que no va estar exempta de polèmica i va ser molt qüestionada pels creacionistes. Altrament, el que venia a dir aquest naturalista anglés era, en essència, que abans que existiren els humans, el món era bastant diferent de com ho és ara. Durant milions d’anys, els organismes microscòpics, les plantes i els animals han anat, per tant, transformant molt a poc a poc les seues característiques gràcies a un procés que es coneix amb el nom d’evolució i així es vol transmetre de nou ara als infants en un volum que pretén alhora alertar del poder de l’observació i despertar la curiositat sobre el món natural com un camí cap a sorpreses fascinants. 

Certament, alguns aspectes del text original han hagut de ser ara revisats, per això, i per tal d’esmenar-los, Radeva ha inclós informació científica actualitzada en l’apèndix juntament amb tot un seguit d’idees errònies sobre aquesta qüestió, com per exemple l’evolució explica l’origen de la vida a la Terra o demostra que venim dels micos. A més, el llibre presenta també una relació breu de lectures recomanades i un glossari amb conceptes diferents, com ara variació i mutacions, ADN i gens, epigenètica i selecció natural, entre altres. Amb un contingut dens i francament difícil de sintetitzar que s’acompanya i es completa amb les citacions del mateix Darwin, aquesta esdevé una exposició de dades i raonaments que pot arribar a aclaparar el lector infantil per l’extensió i la complexitat intel·lectual. Amb tot, les il·lustracions i la composició artística de les pàgines reforcen visualment el missatge, faciliten la comprensió i, sobretot, estimulen l’experiència estètica ja des de les guardes, amb una deliciosa classificació il·lustrada d’insectes.

Amb un estil fresc, innocent i colorista, Sabina Radeva és una dissenyadora gràfica i il·lustradora que viu actualment a Londres. Resulta curiós descobrir, però, que el 2008 va obtindre un màster en Biologia Molecular a Alemanya però, sols un any després, va abandonar la ciència per a endinsar-se i concentrar-se en la seua carrera creativa. D’aleshores ençà, no ha deixat de formar-se acadèmicament en aquesta professió ni tampoc de treballar. De fet, L’origen de les espècies va ser la seua primera publicació, una obra que va tindre una molt bona acollida quan es va llançar en una plataforma de micromecenatge i amb què manifestava sense amagar-se la passió pels projectes infantils que combinen els estudis científics i l’art, l’educació i la il·lustració.

Tots els éssers vius naixen amb alguna variació o diferència i aquells que sobreviuen estan més adaptats per a viure i reproduir-se en el seu entorn són, en definitiva, només dues de les conclusions amb què finalitza aquesta versió contemporània de la teoria de l’evolució per selecció natural de Darwin. Sabina Radeva intenta exposar i evidenciar des d’un punt de vista infantil, doncs, el canvi de paradigma que va suposar en la societat una investigació com aquesta, que va permetre desenvolupar una visió nova del món, i ho fa mitjançant el llenguatge de l’àlbum il·lustrat. Tot indica que estem davant d’una obra susceptible de formar part de les biblioteques de tots aquells infants àvids de coneixença i saber, de la mateixa manera que abans ho feien les enciclopèdies universals que omplien les prestatgeries de cada casa i que consultàvem cerimoniosament ara i adés.

Noticias relacionadas

next
x