Hoy es 5 de enero

l'esplet infantil

'Les eleccions dels animals': entendre una campanya electoral

L’editorial catalana publica aquest àlbum informatiu per a tractar d’estimular el pensament crític i l’autonomia dels més menuts

25/06/2019 - 

VALÈNCIA. Quan el lleó, egoistament, es construeix una piscina privada davant del cau i deixa a tothom sense aigua, els animals de la selva es reuneixen per a protestar i decideixen alhora i per unanimitat convocar unes eleccions per a triar un governant nou. Estan ja cansats dels abusos i els excessos del rei i així li ho volen fer saber. Per això, la mona, la peresosa i la serp s’alcen com a candidates fermes per a ocupar el càrrec, tot i que el lleó, és clar, també s’hi vol presentar. Abans, però, caldrà començar pròpiament amb la campanya electoral i hauran de posar-se d’acord en com seran les eleccions i quines seran les normes que les hauran de regir, perquè, què passa exactament en unes eleccions?, quines són les regles?, com s’escull el guanyador?

Les eleccions dels animals (Takatuka, 2019) és el segon llibre d’una sèrie sobre  política creada per als més menuts, una feina col·lectiva que segueix la recepta del  primer títol, Qui mana aquí?, publicat al Brasil el 2015. L’estudi Rebimboca, format per un grup d’autors i il·lustradors, torna per tant a la càrrega amb un àlbum il·lustrat que, amb una traducció de Pere Comellas Casanova, es presenta amb un objectiu clar: suscitar el diàleg entre infants i adults al voltant de tot un seguit de temes d’interés general, com ara la democràcia i l’abús de poder, tot cercant la formació de persones polítiques madures que participen i es consideren responsables de la realitat en què viuen. A més, al final, es presenta un vocabulari bàsic que amplia el coneixement sobre tota aquesta qüestió.

Amb tot, André Rodrigues, Larissa Ribeiro, Paula Desgualdo i Pedro Markun van coordinar aquest projecte original conjuntament amb l’alumnat de cinc escoles de Sao Paulo i Florianópolis, amb edats entre quatre i onze anys, que van participat activament en l’elaboració del text, la configuració dels personatges i la recreació de com és, o com hauria de ser, un procés electoral. Tot el que va passar en aquelles divertides i sorprenent trobades va servir d’inspiració per aquesta història i, a més, aquest material es pot descarregar gratuïtament al web de Takatuka. Aquesta va ser, en definitiva, una experiència real que es va produir precisament durant a campanya electoral d’aleshores a Brasil, un fet que va fer assumir als autors l’exigència fonamental d’intentar fugir de qualsevol opinió personal.

Així, i convenientment disfressats d’animals, els menuts tractaren de consolidar aliances de pau, declararen la guerra a altres bestioles, compartiren discursos amb més o menys diplomàcia i s’esforçaren per a construir una societat més justa i participativa i per a decidir un guanyador per a aquest conte. Tot es va configurar i definir amb molta cura: les paraules, els protagonistes, l’elecció dels animals i, fins i tot, el gènere d’aquests. Des d’aquesta darrera i implícita perspectiva de gènere, potser no és casual comprovar que la peresosa, qui va proclamar que no la jutjaren pel nom, perquè de gandula no n’és gens ni mica, resultara l’escollida una vegada comptats tots els vots dipositats en l’urna. 

Les eleccions dels animals és doncs un relat de ficció enginyós i divertit, amb unes il·lustracions vives, acolorides i expressives que aborda amb un sentit de l’humor deliciós el funcionament d’un sistema electoral. Un àlbum que es llig amb atenció mentre es presenten

els punts forts i febles dels candidats, que procura que tothom puga opinar i deixa una porta oberta a plantejar un final diferent cas que el lector no hi estiga d’acord amb el resultat. Quina llàstima haver-lo descobert només unes poques setmanes després d’haver esgotat dos llarguíssims processos electorals. El ben cert és que, d’ací a quatre anys, ja coneixerem un manual il·lustrat on poder consultar tots els nostres dubtes.

Noticias relacionadas

next
x