Hoy es 18 de diciembre

de categoria

Ja tenim nom per a la nova Canal 9

28/12/2016 - 

VALÈNCIA. S’ha obert un procés per a triar el nom de les noves Canal Nou i Ràdio Nou, una pedregà d’idees o el que en anglés es coneix com un brainstorming. Què hi ha més democràtic que el fet que tot el món tinga la possibilitat de donar la seua opinió, perquè al remat trien un grupet d’experts o de polítics. Que dic jo que podrien triar directament ells i estalviar-se els 5.000 euros de premi. Però va, vinga, fem comboi i juguem a anomenar la nova Canal Nou. Ha de ser un nom en valencià, que vertebre i que siga durador. Tot el món la coneixerà com la nova Canal Nou, igual que el futur estadi del València es coneix com el Nou Mestalla, però hi ha motius de sobra per a canviar la imatge anterior, així que triem entre tots el nom ideal per a la nova radiotelevisió dels valencians. Estes són les meues propostes: 

Una tele divertida – Tele Comboi

No som massa de riure’ns de nosaltres mateixos, però no em digueu que Comboi Televisió no seria un nom bonico i valencià. Com que la televisió rescatarà programes de fartera com Gormandia, li va que ni pintat. Si preferixen apostar per la línia de Telecinco, Tele Coentor o Xafardera Tv serien noms molt apropiats. De banda deixem propostes que poden fer que ens prenguem poc seriosament la nova tele com Tele Xufa o Garrofó televisió.

Una tele que vertebre – Casal TV

Bromes a banda, com que ha de ser la televisió de tots els valencians, ha d’incloure Castelló i Alacant. Cas de Castelló i Al d’Alacant formen la paraula Casal, i entre Alacant i Castelló està València. El casal, a més, és el punt d’unió de les nostres tres festes grans: les Falles, les Fogueres i la Magdalena. Casal Ràdio i Casal Televisió serien noms molt vertebradors. Ara bé, si una cosa ens unix a tots els valencians de nord a sud és la paella. Posar-li Canal Paella o Ràdio Paella als nostres mitjans sembla un poc exagerat, però si el que volen és vertebrar, res vertebra més que el socarrat del nostre arròs dominical.

Foto: Eva Máñez.

Un nom amb número – De Nou Televisió

El 9 era el número perfecte per al nostre canal autonòmic. De l’1 al 6 els noms els han copat les televisions nacionals, i més enllà del 10 a la gent li costa canviar de canal. El Nou representava la novetat i el dia de tots els valencians, el 9 d’Octubre. El número és importat perquè la gent memoritze el canal al seu televisor. I no hi ha cap altre número millor que el nou, el deu sembla que és un canal religiós, i el set, com tindre set, un canal reivindicatiu del transvasament “Aigua per a tots”. De nou Televisió recorda a Canal Nou, i a més incidix en el fet que de nou tenim tele, que s’ha recuperat el servici per a la ciutadania.

Una tele per a tots els valencians – De Tots Televisió

Si és per a tots i sense sectarismes, posem-ho al nom i així queda clar per a qui vinga darrere. De Tots Televisió o La Nostra són opcions per a involucrar tota la ciutadania que considere seu el nou canal autonòmic. Perquè la tele era de tots, no dels que la utilitzaren ni dels que la tancaren unilateralment fent un empastre del qual ara és complicat eixir.

Una tele de qualitat – Canal De Categoria

Independentment del fet que el nom siga el mateix que el del meu llibre, "De Categoria" és una frase que diem tots els valencians quan alguna cosa és de molta qualitat. Escoltar Ràdio De Categoria ja de per si et dóna la sensació d’escoltar una ràdio bona, bona. I a més possibilitaria que els programes tingueren una línia en comú amb el nom de la cadena. De Cine per a les pel·lícules, De Xarreta per a les tertúlies, De Comboi per als programes de festes, De Fartera per als programes gastronòmics. De Categoria sens dubte és una aposta guanyadora tant per a un llibre com per a una televisió.

Noms impossibles – Llevant, Mediterrani, Tele País Valencià, Terra i Mar. 

Noms que serien bons ja estan triats, com Mediterrani. Pel que fa al Llevant és el nom que li posarien a la tele des de Madrid, on tenen la mania de dir que vivim al “Levante español”. El tema del País Valencià crearia molta crispació i molts no voldrien vore una televisió “catalanista”. I Terra i Mar, que seria un nom molt vàlid, ha sigut substituït com a imatge turística, ja que estava relacionada amb una diputació on la corrupció era el pa nostre de cada dia.

El nom definitiu – Oberta

Oberta perquè abans estava tancada, oberta perquè és per a tots, oberta perquè la llengua vehicular és el valencià, que té vocals obertes, oberta a les noves tecnologies i a totes les inquietuds culturals de la nostra terra. Oberta és la meua proposta més ferma per als nostre mitjans de comunicació autonòmics. Un nom vertebrador, en valencià, durador, i amb esperit de renovació constant i d’abraçar tots i totes dins de la seua programació.

Propostes ja enviades – Vinti5, Terra, Ona...

Este article el vaig escriure el dia que va eixir la convocatòria, segur que algunes de les meues idees ja les han tingudes també altres persones, ja que en poques hores ja he vist algunes propostes interessants que paga la pena comentar com: Ona televisió pel fet que les ones banyen les tres províncies; Terra Televisió, que suggeria La Veu, un nom molt lligat a la terreta; i Vinti5 proposava Eugeni Alemany en referència al 25 d’abril, una altra data amb importància cultural.

Independentment del nom, que és important, allò principal és recuperar el servici públic, i tot un sector productiu important com l’audiovisual. Espere que trien amb coneixement i que entre tots ajudem a fer que la nova Canal Nou siga un èxit. Perquè el seu èxit significarà que tindrem un canal públic, en valencià, sense manipulació i amb vocació de servici a la ciutadania. Si no és així, mai triomfarà una nova Canal Nou, que esta vegada no pot repetir l’errada de convertir els seus informatius en una ferramenta de manipulació política.

Noticias relacionadas

next
x