Hoy es 23 de diciembre

propostes etnológiques de benissa

Experimentar el Moscatell com a reclam turístic

Entre el 28 d’agost i el 10 de setembre Benissa organitza un seguit d’activitats culturals i gastronòmiques envers el seu producte més tradicional 

11/08/2017 - 

BENISSA. Benissa és terra de moscatell d’Alexandria, un raïm dolç, de color groc verdós, criat amb la brisa del mar i el vent de llebeig. Ubicat entre mar i muntanya, que explosiona al paladar amb sabors entre mel i llima. Un raïm mediterrani, una varietat autòctona lligada a la història d’aquesta terreta i al paisatge d’aquest poble alacantí de la comarca de la Marina Alta. Un producte d’ahir i de hui que vol retrobar el seu espai en cadascuna de les seves possibilitats ja siguen gastronòmiques (raïm de taula, vi dolç i sec, o pansa) com culturals i de patrimoni.

Un món per redescubrir entre degustacions, bancals de pedra seca i capvespres entre vinyes. Aquest és l’objectiu del projecte #MoscatelízateBenissa que entre el 28 d’agost i el 10 de setembre durà  a terme tot un seguit d’activitats que posaran a disposició de locals i turistes una experiència vivencial amb aquesta fruita que ja duu entre nosaltres més de 2.500 anys. Aquesta iniciativa cultural, gastronòmica i turística reivindica així un passat i present llaurador, ric en matissos e història, i l’apropa i el dóna a conéixer a un públic més exigent. Un turista o un resident que, a banda de l’opció de sol i platja, cerca una realitat en la que territori e identitat estiguen dotades de contigut. Aquest plus és el que li permetrà viure una experiència enriquidora i autèntica.

Activitats

Menús degustació amb raïm de moscatell en una desena de restaurants de Benissa on trobar des d’entrants com amanides de formatge de cabra, béicon i capellà amb gelatina de moscatell, a coques de raïm, tartars de tonyina amb vinagre de moscatell o plats principals com arròs amb panses i corder. Sense oblidar les postres i els ‘caldos’ de vi de Moscatell de la Marina, entre els que troben els de dos productors del poble, Ximo Cabrera (Uvas Cabrera) i el viticultor Joan Pastor (Celler Joan de la Casa). 

De fet, entre les activitats programades destaquen les visites al Celler Joan de la Casa (en la partida de Benimarraig) els dies 28 i 30 d’agost, així com l’explicació sobre el diferents mètodes d’elaboració que fa servir amb els seus vins. També s’inclou una degustació de tres dels seus blancs i dos dels negres. El 31 d’agost també està programada una altra visita, aquesta vegada a la finca La Caseta, de Ximo Cabrera, en la partida de Benimallunt de Benissa, on hi haurà degustació de raïm de taula, pansa, i també tast del seu primer vi de moscatell. A peu de vinya, a més, Ximo explicarà la cura que necessita el raïm tot l’any, així com la història de la seua família que porta en el negoci desde 1895. Primer amb la pansa, després amb el raïm de taula, l’any passat per primer cop amb el vi, i en breu i retornant als orígens fent pansa altre cop.

En definitiva històries lligades a la terra i al caràcter dels benissers i de la resta de pobles d’aquesta comarca coronada per la serra de Bèrnia i banyada pels penya-segats del Montgó. En aquest sentit també està prevista una exposició a la Seu Universitària de Benissa entre l’1 i el 10 de setembre que ens acostarà a la cultura de la pansa, que durant més d’un segle va ser el principal cultiu i indústria de la Marina Alta. L’exposició de Carlos Fuster comptarà amb més de 30 fotografies que mostren la riquesa d’aquest patrimoni que ha marcat el paisatge i ha deixat darrera una arquitectura única a la zona, la dels riuraus, creats per protegir les panses de la pluja.

També hi haurà oportunitat de visitar el centre històric del poble per gaudir el 29 d’agost d’una ruta teatralitzada on es donaran a conéixer els costums i les tradicions del poble. I en concret, per retre homenatge a una figura molt lligada a la història de Benissa i del moscatell. Parlem de les estisoradores, aquelles quadrilles de dones, que a l'agost i al setembre sobretot, s’ajuntaven i s’ajunten encara als magatzems per tal de netejar i depositar en caixes el raïm destinat per al seu consum a taula. L’estampa, plena de cançons populars, converses, feina dura però també somriures, ens retrotau a èpoques passades on la dona contribuïa d’aquesta manera a la pobra economia familiar.

El projecte #MoscatelizateBenissa vol rellançar el valor d’aquesta varietat de raïm autòcton de la Marina que ha contribuït amb tanta força a crear la identitat i el paisatge d’un poble. El moscatell esdevé també un reclam turístic sostenible i de qualitat.

 

Dades d’interés:

Empreses productores de moscatell:

Celler Joan de la Casa

Uvas Cabrera

 

Activitats:

Rutes teatralitzades: les estisoradores

Exposició: Els riuraus. L’elaboració de la pansa

Visita i tast a les bodegues

Menú degustació de Moscatell als restaurants

 

Bars i restaurants amb menú degustació:

Bon Gust-la Cultural

Casa Cantó

Chaplin

Cuina de Dos

L’Esplai

Giró

La Fonda

LePaillote

Masia Sant Jaume

L’Orenga

Noticias relacionadas

next
x