ALACANT. El Festival Internacional de Cinema Independent d'Elx (FICIE), organitzat per la Fundació Caixa Mediterrània, comença el dimecres 17 de juliol amb la primera projecció del cicle Óperas Primas, El Desentierro, del director Nacho Ruipérez, el qual assistirà al Cinema Odeón per a presentar el seu llargmetratge.
A través del cicle d'Óperas Primas, la Fundació Caixa Mediterrània pretén valorar la dificultat que tenen els cineastes que roden la seua primera pel·lícula i que prèviament havien participat en el FICIE amb algun curt.
La projecció de El Desentierro tindrà lloc el dimecres 17 de juliol amb dos horaris; un primer a les 17.30h, i un altre a les 20.00 h. El mateix director, Nacho Ruipérez, serà l'encarregat de presentar la projecció de la pel·lícula abans del passe de les 20h. L'entrada es lliure, però limitada a l'aforament del Cinema Odeón d'Elx.
Ruipérez, va estrenar el passat 16 de novembre el seu llargmetratge com a director El Desentierro, un thriller que compta amb actors de primer nivell nacional com internacional com Michel Noher, Leonardo Sbaraglia, Jan Cornet, Jelena Jovanova o Ana Torrent.
El Desentierro comença amb la ràpida aparició d'una dona albanesa a un poble valencià. Això provoca que Jordi, el qual acaba d'arribar d'Argentina per a assistir a l'enterrament d'un important Conseller, decidisca investigar sobre el passat de son pare Pau, desaparegut fa 20 anys i al qual tot el món donava per mort. Compta amb l'ajuda del seu cosí Diego, fill del polític valencià mort i ara convertit en un escriptor que viu retirat. Junts emprendran la cerca de Pau a contrarellotge.
Nacho Ruipérez és llicenciat en Comunicació Audiovisual en l'Escola Politècnica Superior de Gandia. A més a més, va cursar estudis d'Art Dramàtic, Música i va realitzar el Màster Iberoamericà de Guió per a Cinema en la UIMP. També va realitzar el Màster en Guió de Cinema i el Màster de Postproducció Digital a la UPV. A la seua carrera audiovisual se li afegeix una intensa activitat professional en el món del teatre. A hores d'ara, és professor de guió en el Màster d'Animació de la politècnica.
Ruipérez es va iniciar en el Cinema Meritorio amb la pel·lícula de producció alemanya Sommer Hunde Sohne, una Road Movie que es va rodar a Alemanya, França, la costa mediterrània espanyola, i, el Marroc, país al qual tornaria després de gravar el curt Mush Push, a càrrec del departament artístic. A més, ha treballat principalment en teatre, formant part de més d'una vintena d'espectacles per a diferents companyes, com per exemple el Teatre de l'UII, Puiluja Teatre o Maduixa Creacions, i actuant a països com Brasil, Suïssa, Portugal, França, Alemanya, Holanda...
Ha realitzat escenografia per a teatre, curts i llargmetratges. Alguns dels seus curts com a director han rebut importants premis internacionals, com el guardó al millor curt en el Festival de Cine Pobre de Cuba; Expressió en Curt i Festival Kinoki; Millor curt, millor Direcció d'Art i millor Fotografia a Orlando Hispanic Film Festival (EE.UU.), Festival Nacional de Cinema Independent de Buenos Aires...
La Secció Oficial del 42º Festival Internacional de Cine Independent d'Elx (FICIE) comença el divendres 19 de juliol amb la projecció dels primers cuts en l'Hort del Xocolater i en la Platja d'Arenals del Sol.
Enguany es podran veure els 112 curts dins de la Secció Oficial que en total sumen més de 1.319 minuts de metratge. Això suposa més de 30 hores de projeccions entre el divendres 19 i el dijous 25 de juliol. Els premis del 42º FICIE s'entregaran el divendres 26 de juliol durant la Gala de Clausura.
El Festival Internacional de Cinema Independent d'Elx (FICIE), el qual és organitzat per la Fundació Caixa Mediterrània, homenatjarà en la seua 42º edició a l'actiu Assumpta Serna. La intèrpret catalana rebrà la Palmera de Plata per la seua trajectòria professional en la Gala de Clausura del Festival, el dia 26 de juliol a l'Hort del Xocolater.
Així mateix, la Fundació ha creat en aquesta 42º edició un nou premi, School Pitch, per a estudiants de la UMH. Aquest premi se centra en el suport dels projectes en fase de desenvolupament de sèries de televisió, format que cada vegada té més eixida en la indústria del curtmetratge. Es tracta d'una convocatòria dirigida a estudiants del Grau de Comunicació d'aquesta universitat, amb la finalitat de premiar el millor projecte en fase de desenvolupament d'una sèrie de televisió. En una primera fase, ja conclosa, la UMH ha llançat la convocatòria i ha rebut les propostes, amb aquestes es farà un filtre per triar les millors. En una segona fase, que es realitzarà en juliol, el jurat es reunirà per a elegir el millor projecte, el qual serà anunciat durant la Gala de Clausura, i durant el següent curs escolar.
Unes altres novetats que hi haurà enguany és l'acord de col·laboració amb el Reykjavík International film Festival. D'aquesta manera, el FICIE seleccionarà un d'aquests curts espanyols que haja sigut finalista per al seu projecte la secció Foco Espanyol del certamen cinematogràfic islandés, que se celebrarà en octubre de 2019. Per la seua part, l'edició del 2020 del FICIE projectarà el millor curt islandés que haja sigut seleccionat en el Festival de Reykjavik.
Enguany, i donat l'èxit de l'anterior edició, els curts seleccionats per la Secció Oficial també seran projectats, si així ho desitgen, en la plataforma espanyola de vídeo sota la demanda Filmin. Aquest acord entre la Fundació Caixa Mediterrània i Filmin vol servir d'ajuda als autors de curtmetratges perquè puguen dur a terme les seues obres, ja que rebran un retorn econòmic en funció de les visualitzacions, i a més a més, d'aquesta manera es vol ajudar a estructurar a poc a poc la indústria del cinema en curt.
El curt guanyador del Festival de Cinema d'Elx quedarà automàticament preseleccionat per la 34ª Edició dels Premis Goya de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya.
Organitzada i patrocinada per la Fundació Caixa Mediterrània, el Festival Internacional de Cine Independent d'Elx compta amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Elx i del Cine Club Luis Buñuel d'Elx.