Hoy es 19 de septiembre

POLÍTIC. ES / OPINIÓN

Disculpen que escriga de Trump

El resultat de les eleccions nord-americanes tindrà repercussions concretes sobre l'economia valenciana, encara que el més greu és la influència d'un model que vol tornar a la preglobalització retallant drets i llibertats

13/11/2016 - 

Vivim un temps en què cada dia hi ha un esdeveniment històric: un partit de futbol, la dimissió d'un Papa, un rescat bancari o un Brèxit inesperat. La victòria en les eleccions nord-americanes de Donald Trump, que ha estat elegit per a ser el 45é president dels Estats Units d'Amèrica, forma part d'eixe rosari d'esdeveniments històrics. Situacions que tenen lloc en un altre continent i que acaben repercutint sobre la quotidianitat de les nostres vides. Es tracta, en definitiva, d'un fenomen glocal que obri noves incerteses.

Pot ser, no cal dramatitzar però cal recordar algunes dades. A la Comunitat Valenciana la quarta part de les exportacions corresponen al sector automobilístic. Unes vendes que l'any passat varen superar la xifra de 7.000 milions d'euros. La companyia Ford, establerta a Almussafes, és la mateixa que ha estat amenaçada per Donald Trump, durant la campanya electoral, per la seua intenció d'obrir una nova planta en Mèxic. L'ara president electe nord-americà va dir que establiria un nou aranzel del 35% als cotxes de Ford fabricats en el veí del sud si mantenia els plans per a construir allí una nova factoria. El tractat comercial dels EE.UU amb Mèxic no és el mateix que existeix amb la Unió Europea però, si Trump executa la seua amenaça, és fàcil preveure que aquesta decisió tindrà efectes col·laterals sobre l’estratègia mundial de la multinacional automobilística que ara són difícils de preveure.

El canvi de política exterior respecte a Cuba. Els empresaris valencians tornaren satisfets el mes passat de la seua visita a l'antiga colònia espanyola -on acudiren acompanyats pel president de la Generalitat Ximo Puig- i amb bones sensacions sobre la possibilitat de fer nous negocis a L'Havana. La decisió d'Obama de restablir relacions diplomàtiques amb Cuba, i començar a desmuntar l'embargament establert sobre el país caribeny des de la crisi dels míssils del 62, havia obert bones perspectives econòmiques per als empresaris valencians, sobretot en el sector logístic, de comunicacions e infraestructures. L'arribada de Trump, que ha trobat el suport electoral dels cubans establerts a Miami, aturarà la política actual i tornarà a complicar la situació entre els Estats Units i Cuba i, per tant, les possibilitats d'expansió d'algunes empreses valencianes.

"La victòria de Trump complicarà en tota la Unió Europea les polítiques DE LLIBERTATS I DE drets civils"

El sector turístic, un dels motors de l’economia valenciana ha començat a mobilitzar-se per intentar paliar les possibles conseqüències del Brèxit. Fins ara la política d’Obama apostava per reforçar la unitat europea i reduir els efectes de la eixida de Gran Bretanya de la UE, pressionant als britànics per què reduiren les tanques al lliure trànsit de persones i mercaderies. Trump, en la seua visió aïllacionista, dona suport a les posicions més dures del Brèxit i això també es una mala noticia per als valencians que mantenim una relació comercial molt estreta amb els anglesos i són un dels nostres principals clients. 

Pot ser, aquestes qüestions ja li semblen més concretes, però no perda de vista també les implicacions globals de la victòria de Trump, perquè el seu discurs -que algun membre del Consell qüalifica en privat de feixista- complicarà en tota la Unió Europea les polítiques d’ampliació de drets civils, de llibertat de premsa, de solidaritat i cooperació, i de protecció del medi ambient i lluita contra el canvi climàtic. Unes polítiques bàsiques per a un model econòmic i social com el valencià caracteritzat per la seua obertura a l’exterior i la creació d’un espai de convivència i tolerància molt gran.

Per això cal aplaudir iniciatives com el projecte de llei de Memòria Democràtica Valenciana, presentat aquesta setmana per la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, que avança en la recuperació de la memòria històrica, la desaparició dels símbols d'una dictadura ferotge i la localització i identificació de centenars de víctimes soterrades en fossars comuns assassinades tant pels franquistes com pels republicans durant els anys de Guerra Civil. Una iniciativa que permetrà soterrar a les víctimes com cal i donar pau a moltes famílies alhora que ens recorda a tots que cal estar en guàrdia per què les llibertats cal defensar-les cada dia.

Noticias relacionadas

next
x