Hoy es 23 de diciembre

PROJECTE ARTÍSTIC

Art a les zones rurals com estímul contra l'amenaça de la despoblació

6/06/2021 - 

CASTELLÓ. Qui no ha sentit mai la frase que diu que s'ha d'estar a la ciutat si vols prosperar. Potser, de tant escoltar-la el nostre subconscient l'acceptada com a veritat absoluta després i ha propiciat la continua devaluació dels valors i dels coneixements presents en la societat rural iniciada a partir de les migracions internes dels anys 50 i 60, que van estar provocades per les necessitats econòmiques de milers de famílies. Un estereotip que vol trencar l'artista Tania Traver que s'ha instal·lat a la seua Culla natal ara fa tres anys per a posar en marxa un projecte artístic i vital al mateix temps amb uns objectius molt clars. “Fa tres anys, vaig emprendre com a treballadora autònoma en el món rural amb l'objectiu de promoure activitats artístiques en municipis amenaçats per la despoblació”, explica Tania.

Pintora de vocació -des de ben xicoteta va tenir clar que volia dedicar-se a la pintura-, i de formació -ha estudiat a la Universitat Politècnica de València, a la Volkshochschule de Heidelberg, a Alemanya i a la Universitat de Sevilla-, ha triat aquest camí després de diversos anys fora del seu poble. “Al principi pensava que fora tindria més oportunitats, més opcions però quan més temps estava fora començava a sentir que perdia l'essència del que era i les arrels. Em començava a sentir moltes persones diferents” assenyala, així que “vaig tornar i vaig pensar aportar una visió de l'art per a apropar-la a la gent i veïns de les zones rurals que en el passat no va tindre oportunitats i amb la qual m'identífico”, explica l'artista de Culla.

Els inicis no han sigut fàcils, més tenint en compte que fer viables disciplines artístiques en zones de muntanya no és senzill. Per a començar, Tania Traver va realitzar un curs sobre autogestió de l'artista que li ha ajudat molt i ara assegura estar “molt contenta d'haver portat endavant la meua idea de treballar des de el món rural, i molt a gust pel que aporto, ja que la gent que m'envolta no és una elit que pot anar als museus a disfrutar de l'art”.

La pintora de Culla treballa al seu estudi del mas de la Manxa on de xicoteta ja utilitzava el pinzell per a refugiar-se en el seu món, segons explica. Trasllada l'expressionisme i els estils realista i figuratiu a les seues obres, on destaquen els retrats i la natura utilitzant l'inspiració que li traslladen diversos pintors alemanys com Gerhard Richter o Joseph Beuys. Des d'allí desenvolupa els seus projectes com artista que “estan lligats al compromís personal amb la recuperació de la sensibilitat a través de l'art”. Les obres de Tania Traver mantenen una temàtica nostàlgica amb “un to melancòlic pels fets passats que es dilueixen al costat de les nostres arrels davant un món digitalitzat de manera vertiginosa”.

Dona, rural, artista i jove

Tania és dona, viu a l'àmbit rural i és jove. Una combinació perfecta que pot fer pensar que costarà molt obrir-se camí. I si l' afegim el substantiu artista, la dificultat augmenta. Però lluny de tot això, Tania considera que “el fet de ser una tendència actual aquesta temàtica m'ha pogut beneficiar, en el sentit que s'està recolzant des de l'administració el ser dona en el món rural”, diu Tania. Fruit d'aquesta tendència, enguany ha pogut participar en dos projectes en col·laboració amb els ajuntaments de Cabanes i de la Serra d'Engalceran. El primer va servir per commemorar el Dia Internacional de la Dona i ha consistit en donar vida a dos murals, un en el mur del camp municipal Ricardo Martín de Cabanes, i l'altre al carrer Ambulatori de la Ribera de Cabanes. El segon projecte va consistir també en la realització de tres murals als nuclis urbans de Els Rossildos, Els Ivarsos i la Serra d'Engalceran. Tots dos projectes tenien caràcter col·laboratiu.

“A mi el que més 'agrada és implicar a la gent en els projectes, i en aquest cas el que he volgut és conèixer i transmetre com veuen els xiquets i les xiquetes, els homes i les dones de cada poble el Día de la Dona. La idea és que se consciencien, per eixe motiu demano la participació de la gent de la localitat per a que m'aporten idees i a partir d'elles començo a dibuixar el mural que és un poc de tot el poble”, conclou.

Tania també es dedica a la educació, que es un camí que volia seguir en un principi, i dona classes particulars gràcies a les activitats extraescolars que ofereixen els ajuntaments de la comarca. Un fet que ajuda als xiquets i xiquetes de l'entorn a tindre la possibilitat de realitzar aquest tipus de formació “que jo no vaig tindre quan era menuda i vivia al mas, ja que anàvem i tornàvem en autobús a l'escola i no tenia opció”.

Tres anys després de mamprendre el seu projecte considera que “el camí que he fet en aquests darrers tres anys ha sigut molt positiu, moltes vegades em sorprén jo mateix”, assegura, mentres recorda que “en una exposició que vaig fer a Culla, titulada 'Altres maneres d'entendre la pintura' hi havia un vídeo que reproduïa el procés de pintar al meu estudi mentres feia el quadre i la gent al vore'l s'emocionava. Només per això val la pena haver apostat per aquest projecte que involucra també a la gent”, assenyala Traver, “i que té el compromís de combatre la despoblació”.

next
x