CASTELLÓ. El Baix Maestrat ha estat lligat des de fa segles al món del vi, sent un dels seus emblemes el denominat carlón, un vi elaborat amb garnatxa, tant negra com blanca, i tintorera, que es collia arreu de la comarca al segle XIX. No obstant això, la denominació recorda a la ciutat de Benicarló, ja que una gran part de la seua distribució es feia a través del port d'aquesta localitat. Conegut a l'estranger, a Europa i a Amèrica, era un dels vins més valorats de la producció que hi havia a la denominada Comarca vinícola de Sant Mateu, el qual va desaparèixer a les primeres dècades del segle XX.
La bodega Besalduch Valls i Bellmunt, ubicada a Sant Mateu, el va recuperar sobre l'any 2014, amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de València, donant-li un to més actual, i elabora cada any una edició limitada d'aquest vi, amb 500 botelles, "ja que és un vi que té una manera molt especial d'elaborar-se", explica el director de l'empresa, Josep Maria Besalduch, qui regenta, juntament amb la seua dona, Roser Valls, el celler.
Recuperar un referent valencià
Però aquesta dada és només una part de la història de la marca Besalduch Valls, família amb forts arrels en el sector, que es va plantejar sobre l'any 2008 la recuperació de la tradició vinícola de la comarca, "encara que en un principi era només un hobby", explica Josep Maria. Amb el pas dels anys i el creixement de les vinyes, van decidir fer un pas endavant i recuperar l'esperit de la Bodega de la Cooperativa de Sant Mateu, la qual va mantindre la tradició del sector vitivinícola a la capital històrica del Maestrat fins als inicis dels anys 80 donant servei a dotze municipis de l'entorn. El responsable de la firma assenyala que va ser "la tercera més gran de la Comunitat Valenciana, arribant a vinificar més de 7 milions de quilos de raïm en els seus 113 dipòsits, instal·lats en 2.000 metres quadrats de superfície".