GRUPO PLAZA

bar & SHop

La Desficiosa: un altre motiu més per a anar a Benissa - Marina Vega

És un dels nostres últims descobriments: en el local que abans ocupava un taller de motos ara està La Desficiosa, un bar mediterrani amb terrassa i botiga de productes locals que mereix una visita a Benissa

| 05/02/2024 | 4 min, 35 seg

Hi ha vegades que prioritzem el destí i, una vegada triat, busquem on menjar. Però en altres ocasions, com en esta, és al revés: cal anar a Benissa per a conéixer La Desficiosa. Este municipi de la comarca de la Marina Alta està en el nostre punt de mira gastronòmic des de fa temps, ja que ací estan també Casa Bernardi, el projecte personal de Ferdinando Bernardi… o les tomaques de Pepa i Toni Santacreu, les millors de la comarca. I ara també un dels bars més bonics de la Marina Alta, al qual venen els benissers a l'hora del vermut (artesà, clar) i cada vegada més amants de la gastronomia local amb personalitat pròpia.

A ma mare sempre li havia fet il·lusió tindre una botiga de souvenirs, ja que al poble no n'hi havia, i a mi sempre m'ha encantat l'hostaleria i volia tindre el meu propi projecte”. Així és com dos generacions, Consuelo Escortell i Yedra Vallés, van unir somnis per a crear La Desficiosa, l'obertura de la temporada a Benissa. Ara és Yedra, junt amb el seu germà Yeray, els qui gestionen este nou negoci familiar que va nàixer al febrer de l'any passat.

Res més entrar, ens sorprén l'amplitud de l'espai, en el qual destaquen les bigues, la fusta i la pedra. “Volíem que respirara Mediterrani però sense anar-nos-en a l'estil eivissenc de blancs i blaus, per això hem triat una paleta de colors terra”, explica Yedra. A més, la seua parella és dissenyador gràfic i reconeix que als dos els agrada molt la decoració. 

En una cèntrica plaça de Benissa, on abans hi havia un taller de motos, ara està esta botiga mediterrània que ven productes de proximitat “de gent local que fa coses amb molt d'afecte i respectant la terra”. Una cosa que els feia molta il·lusió, per exemple, era tindre els vins de Joan de la Casa, “perquè és un celler de Benissa que ens encanta i molta gent no sap que la tenim ací”. En els seus prestatges de fusta trobaràs també l'oli Oli de Bernia, mel de la zona o melmelades de Xaló, que a més podràs tastar en les seues torrades a primera hora del matí. Perquè La Desficiosa també funciona com a bar. Del desdejuni al sopar, passant per l'esmorzar i el dinar, ací pots vindre en quasi qualsevol moment del dia.

Si vas de matí, demana un café amb les seues torrades especials amb ou, pernil ibèric, ventresca de tonyina i els seus sucs i batuts de fruites. Si arribes a l'hora d'esmorzar, atenció als seus entrepans: d'espencat amb anxoves, formatge fresc o tomaca seca, de rabo de bou o de calamars en oli. “Intentem fer coses típiques per a ser fidels al ritual de l'esmorzador”.

Si vas amb fam i vols tastar els seus plats (hauries de fer-ho), allà van les nostres recomanacions: l'ensaladilla russa, un dels indispensables de La Desficiosa, porta creïlla, rave, abadejo fumat, ceba adobada i maionesa, que acaben amb polp i tocs de tomaca. Un altre dels capritxos imperdibles són els seus nispros de Callosa d´en Sarrià farcits de formatge crema amb anous, anxova, moixama i mostassa en gra… i una sorpresa cruixent a l'interior.

En La Desficiosa no tenen foc, així que el cuiner Alex Carrascosa tira de creativitat per a elaborar plats com l'albergínia (“de la varietat ratllada de Gandia, que no està àcida ni cou”), que enforna i acompanya d'una salsa taratur: all torrat, iogurt, llima i tahini, ametla torrada, mel i herba-sana. Un altre mos que enganxa és el de moniato confitat, pasta fullada invertida, anxova i foie. La sensibilitat innata d'Alex, que també està cuinant la seua pròpia marca de ceràmica artesana, es plasma en els emplatats: la percebràs en la seua remolatxa amb iogurt, sardina fumada, freses de truita, alga wakame, tapenade i cacau. I en La Desficiosa tampoc falten les coques casolanes: en la seua carta trobaràs la coca de blanquet, un embotit típic de la zona, romesco i polp, encara que les van canviant. Els caps de setmana, a més, tenen plats fora de carta. Ganes de dolç? Si arribes a les postres, pregunta si tenen pastís de formatge i, en cas contrari, deixa't aconsellar.

Tota la seua carta està pensada per a compartir: “La Desficiosa és jovial, jocosa… i inquieta!”. De fet, d'ací ve el seu nom. Volien trobar una paraula en valencià i esta en concret s'usa molt a Benissa: “per a nosaltres és com estar volent fer alguna cosa constantment”. Eixa és l'essència de La Desficiosa: una vegada al mes organitzen un tast de vins o de cerveses que mariden amb un menú creat per a l'ocasió. “També volem fer coses diferents i poc habituals en la zona, com a sessions de micro obert”. Et seguirem de prop, La Desficiosa.

Horari: de dilluns a divendres de 9h. a 15h. i de 17.30h. a tancament. Dissabtes i diumenges tot el dia. Tanquen els dimarts.

next