Este sitio web hace uso de cookies con la finalidad de recopilar datos estadísticos anónimos de uso de la web, así como la mejora del funcionamiento y personalización de la experiencia de navegación del usuario. Política de Cookies Aceptar

Hoy es 1 de diciembre y se habla de NAVICO DIGITAL LAB altea benidorm alicante puerto dachser project h hawkers

el director d'esclafit teatre ha presentat '@rita_trobador'

J. Nave: "Rita és una youtuber que segueix topant-se amb les mateixes 'merdes' que sor Isabel de Villena" 

24/10/2020 - 

ALACANT. "La protagonista de l'obra segueix topant-se amb les mateixes 'merdes' que es podien trobar sor Isabel de Villena o qualsevol dona que volguera escriure en aquella època", explica l'actor Joan Nave. Gens 'ni miqueta' pot envejar la youtuber Rita Trobador a la reconeguda poetessa i autora de Vita Christi. Malauradament, molts dels prejudicis que van 'pesar' sobre les dones escriptores del segle XV no s'han esfumat amb el pas del temps. Així es recull a l'obra que Esclafit Teatre, companyia dirigida pel mateix Nave, junt a Roo Castillo, tots dos protagonistes d'aquesta història, va presentar al Teatre Arniches, on tenia prevista l'estrena el mateix divendres 13 de març, i que fou aplaçada. 


La proposta de @Rita_Trobador té dues motivacions, explica l'autor, i actor, de Benissa. "Una, que volíem parlar de masclisme i de feminisme, i això es va unir, amb certa coherència, amb un projecte de la companyia centrat en la recuperació d'autors i autores, clàssics i contemporanis, valencians i valencianes. En definitiva, feminisme i literatura del nostre patrimoni: vam veure una constant, que no s'han visibilitzat, que entre tots les han silenciat, les produccions artístiques de les dones al llarg de la història, no és una etiqueta pròpia dels catalans o valencians, sinó que arriba a qualsevol cultura", confessa. 

"Les 'trobairitz', les primeres vint dones poetesses a Europa, segle XII, es donen en Secundària en un paràgraf, al costat dels 400 trobadors. Sí, però perquè han de comptar els paràmetres numèrics a la literatura?", insisteix Nave, qui ja ha posat en valor, a un altre espectacle, la figura en aquest cas de Joanot Martorell. "Ningú fins aleshores s'havia aproximat fins portar-ho al teatre", subratlla el director de la companyia del 'sud' que, des de fa cinc anys, ha tingut més èxit entre els adolescents. "El tema dels instituts, que ha estat la nostra punta de llança, ara fluixeja", lamenta, encara que reconeix que vora noranta alumnes van gaudir de la proposta del monòleg Joanot durant els quatre dies que ha estat a Alboraia. "Hi ha una gran diferència entre els equips directius que animen a gaudir de la cultura, amb aquells que no volen jugar-se-la", apunta.

L'agenda de la 'Rita' d'Esclafit Teatre és ben surtida per a aquestos mesos d'octubre i novembre. Després d'estar a Alacant aquest dimecres, 'viatjarà' fins a Santa Pola el divendres; el 5 de novembre estarà a Teulada, a Ondara, el 8, el 15 a Guardamar, El Verger la rebrà el 21 del mateix mes i Pedreguer i El Campello, el 22 i 28 de novembre, respectivament, finalitzaran el mes. "Al final, han fet el 'festival de Diputació', les companyies poden fer representacions octubre i novembre. ProTea, promoguda per un grapat de professionals, ha aconseguit seure amb la institució provincial, posant-se quasi 300.000 euros damunt de la taula per ajudar a les companyies alacantines. Pobles que no tenen diners han pogut programar fins a quatre espectacles. Els diners s'havien d'utilitzar entre octubre i novembre; és una 'bombolla' de realitat, al desembre ja veurem", explica Nave qui celebra, d'altra banda, iniciatives com el pla reaCtivem.

"A mi m'ha tocat, i jo estic content. Pense que ha estat satisfactori. Primer, les sales van triar dels espectacles que les companyies oferíem. A l'haver descompensació va haver una segona tanda de programació, on va intervindre Generalitat. S'ha fet bé", subratlla. De moment, Esclafit Teatre no s'atura i, com sempre, segueix endavant. La veu de Rita no deixarà a cap espectador indiferent a la seua butaca, com va ocòrrer aquest dimecres a l'Arniches. La crítica està llançada. La sorpresa, la remarca de nou l'actor i director de la companyia. "Volem explicar que eixa problemàtica del silenciament de les dones no és una cosa antiga, no es queda amb allò medieval; és quelcom molt actual, que es veu en les diferències de jornal entre homes i dones, per exemple". Esperem que ajude a reflexionar, sense cap tipus de dubte.

Noticias relacionadas

next
x