amb 'SOLD OUT' EN EL PRIMER CONCERT DE gira, AQUEST DIVENDRES, AL TEATRE CALDERÓN D'alcoi

Flora Sempere: "Amb 'Junteu-vos' volem recordar l'essència ovidenca de 'El Diluvi' dels inicis"

12/03/2020 - 

ALCOI. La pluja de bones idees que impregna l'essència del grup El Diluvi és gràcies als seus set components. Des de diferents racons de l'Alcoià, el Comtat i la Foia, com ara Cocentaina, Banyeres de Mariola, Castalla i Onil, ja estan agafant forces pel que serà el seu primer concert de gira amb Junteu-vos, aquest divendres, 13 de març, al Teatre Calderón d'Alcoi. Més d'una raó per tornar a aquest vell -i bell- record, el dels seus inicis, versionant poemes de l'Ovidi. Parlem, doncs, amb la vocalista del grup, Flora Sempere, sobre aquesta nova 'picada d'ull' a la tradició i les arrels de El Diluvi, amanida a toc de bandúrria.

-Comenceu aquest primer concert de gira, divendres, al Teatre Calderón, amb les entrades exhaurides des de fa més d'una setmana. Sorpresos?

FS: La veritat és que no ens ho esperàvem… S'han venut de seguida. No ens ha donat temps ni a fer promoció (riures). Quina alegria! Ens va agafar molt de goig a totes.

-Quin és el secret de què l'èxit de El Diluvi perdure? Amb 'la que està caient', i amb l'eclosió de tants grups emergents, per altra banda.

FS: El secret és que, allò que faces, siga amb il·lusió i convençut, i amb molt de treball. Darrere de El Diluvi, a banda de molta estima, hi ha molta feina; això és cert.

-Coincidint amb 'l'Any Ovidi', estareu a la casa d'un cantautor a qui deveu els vostres inicis, amb aquell primer treball, la maqueta 'Ovidenques'. Esteu pensant retre-li cap homenatge?

FS: Per a nosaltres també és molt especial aquest any, ja que El Diluvi va néixer fent versions d'Ovidi Montllor. Però, poc a poc, el grup necessitava més, i va començar amb cançons pròpies. La nostra essència segueix ahí; portem a l'Ovidi en l'ADN, un poc. Estem contents doncs de poder estrenar el nou espectacle a Alcoi, i en aquest any. Evidentment, farem alguna cosa. Inici de gira i al Teatre Calderón, toca fer algo d'Ovidi. Ho fem amb molt de goig de recuperar aquella essència del principi; anem a recordar a El Diluvi dels inicis.

"Darrere de El Diluvi, a banda de molta estima, hi ha molta feina"

-Fins i tot el nou treball, 'Junteu-vos', guarda aquesta essència. Amb temes com ara 'Respira', on veiem que esteu molt adaptats a la contemporaneïtat i les xarxes socials.

FS: Junteu-vos ve exactament d'un poema de Salvat-Papasseit, del qual es va fer la versió d'Ovidi, precisament, Sageta de foc. Vam voler fer la versió i ens agradava aquesta frase que es repeteix durant el poema, que ens sembla molt potent i molt necessària, sobretot als temps que corren. Hi ha una incertesa a nivell social i cultural: tan sols cal mirar els resultats polítics, que hagen entrat cinquanta-dos feixistes al Congrés… Tot això és una cosa que va germinant-se; i això volíem dir en el Junteu-vos, no esteu sols, estem ací. El Diluvi també està amb vosaltres. En Respira, a més, vol dir estem juntes; respirem totes juntes. També volem recordar la nostra essència feminista: des del 8 de març de 2018 es va crear un canvi, un moment històric, per a les dones. I s'ha de mantenir; hem de creure'ns que les dones som també el motor de la societat.

-Com ha anat evolucionant el grup? Sobretot des d'aquelles 'Ànima' i 'Alegria'; dos punts d'inflexió.

FS: Hem anat evolucionant conforme ho ha anat fent també la música. Vas escoltant coses noves, agafant influències, que et porten a un canvi d'estil. Va una mica per ahí. També influeix l'entrada de components nous, com ara Lluc o Txus, que també t'aporten altres tocs musicals, la seua saviesa, en aquest sentit. Hi ha molta feina d'experimentació, de provar coses, fins arribar a aquesta evolució que volem que fluïsca de manera natural. Si ho haguérem buscat de manera forçada, jo crec que no ens hauria eixit (riures). Allò que ens resulta massa extrany no ens ho quedem, per no perdre l'essència.

-Tornant a l'assumpte del feminisme... La cançò de 'Revolució', que també vos vincula amb Ovidi Montllor. Com proposeu fer-la?

FS: Em vaig trobar el poema en un racó de les lletres catalanes. No sabia que era d'Ovidi, i que no havia arribat a musicar-lo. I, des d'ahí, com sempre; vam intentar crear la cançò, ens va eixir aquest rotllet més marxós, més balkan, i vam voler demanar la col·laboració de vàries dones, entre elles, les de la Balkan Paradise Orchestra. També de Roba Estesa, que són amigues i companyes de ja fa anys. Al final, volem transmetre això: que la revolució serà feminista, o no serà.

"Els programadors que afavoreixen els grups novell són aquells que ens han permès fer camí"

-Humilitat a part. Pot considerar-se El Diluvi dels primers grups en tocar l'estil llatí-folklòric al País Valencià? Cal reconèixer la veterania?

FS: Al cap i a la fi, s'ha de reconèixer el treball, més que la veterania. Allò que importa és que hi haja un esforç al darrere, i la qualitat. Jo crec que hi ha grups o cantants novell que són molt bons, no veure això seria de bobos. S'ha d'arribar a un punt intermedi, com deia, de qualitat, i també d'esforç; i tenir perseverança.

-Heu parlat de la vostra bona relació i col·laboració amb grups com ara la Trocamba o Zoo. Com a emergents, a qui destacaríeu?

FS: Per exemple, quan vaig estar treballant en el tema de Respira, amb la JazzWoman, em va semblar una gran artista; crec que té molt per oferir i donar, que demostrar. Un estil molt diferent, però que em va agradar quan el vaig conèixer, va ser Lisasinson; quatre xiques que fan un punk estil anys huitanta, una mica. Hi ha una diversitat cada vegada més gran. Te'n podria dir moltes.

-S'afavoreix la rotació de grups als concerts i festivals dins el circuit musical valencià?

FS: Hi ha programadors que sí intenten cuidar aquest fet; i jo ho agraïsc. Precisament, grups com El Diluvi, si no haguera sigut per ells, no haguera tingut l'oportunitat d'anar fent camí. També hi ha d'altres que no són tan considerats… Depèn una mica de cada organitzador. Hi ha gent amb més consciència i altra amb menys. És una llàstima, però és així.

-Quin rumb agafa 'Junteu-vos', cap a on va la vostra gira?

FS: Anirem al Tradicionàrius, a Barcelona, la setmana que ve. Pinta molt bé perquè ja tenim el 50% de les entrades venudes. També toquem en Callosa d'en Sarrià, en el Nyespro Rock, en un concert més de nit, un poc més marxoset (riures).

-Projectes per fer de El Diluvi.

FS: aquest any la nostra intenció és girar amb el disc de Junteu-vos i els dos temes que hem tret, Respira i L'amor que fem. La veritat és que han tingut molt bona acollida. De cara al futur, ens agradaria enregistrar un nou disc. Però no sabria dir-te encara ni quan ni com. La intenció és continuar.

Noticias relacionadas

next
x