alicantinismo / OPINIÓN

Fahrenheit 451 o la caixa màgica 

23/03/2021 - 

Geografies culturals dels Alacants, espais reals i imaginats. Hui visitem la llibreria Fahrenheit 451 situada al barri de Carolines baixes del nostre Alacant etern.

Posem, una vegada més, l'accent en la hibridació d'espai i cultura. Elegiu per explorar F451 una vesprada agradable, d'estes típiques de primavera, de les que ja s'apropen.

Aneu a peu, sense pressa, disposats a gaudir d'un parèntesi vital enriquidor. Jo solc arribar des del centre, fent un itinerari curt i lisèrgic.

Puge meditatiu i alegre el carrer Sant Vicent. Arribe a l'alçada de la plaça de Santa Teresa, un poc abans de la plaça de bous, i gire a la dreta travessant el parc on està el panteó del governador Trinitario Quijano, heroi popular de la província del segle XIX.

Dos carrers més a dalt i ja estic al carrer d'Elda on, al número 18, podem trobar discreta i elegant la “caixa de saber” que és F451.

El primer que crida l'atenció és la selecció de llibres de segona mà que per un euro ens saluden. Allà estan, a la via pública, populars, renovats, demanant un redemptor. Després d'una ullada a aquestos clàssics pose l´atenció en l'aparador on ja hem reben les novetats destacades.

A la porta, transparent, cartells que conviden a treballar per el barri, a associar-se, a actuar. Les entitats de veïns de Carolines baixes i les palmeretes destaquen entre els reclams.

I és que F451 no pot entendre's sense el seu entorn urbà, sense comprendre la història i el tarannà del barri en el qual s'incardina.

La llibreria, en la seua forma de quadrat decisiu, vol ser la “caixa de ferramentes” dels combatius i reivindicatius ciutadans de Carolines, una de les zones amb més personalitat de la capital del Benacantil. No és casual que al barri hi trobem també l'històric casal Tio Cuc!

Però endinsent-nos ja en la nostra “caixa màgica” a la cerca d'emocions i conjurs. Malgrat les restriccions. covídiques podem gaudir ja de tres taules per al servei de bar: tes, cerveses de proximitat, batuts naturals...còctels de felicitat i confort que ens oferirà el llibreter-barman de capçalera ja sigui en Carlos, Marta o Salva.

A la paret de la dreta es pot llegir alt i clar en valencià “Fahrenheit 451, café i llibres”.

Davant la barra, situada a la dreta de la “caixa de sorpreses” que és F451, tenim el racó infantil, amb tauleta pròpia per manualitats i llibres infantils a l'abast.

Els prestatges continuen desplegant les propostes lectores i llibresques més adients per els lletraferits crítics alacantins. Les seccions són variades i suggerents: català, LGTBI+, narrativa asiàtica, història, política.

Al mig de l'espai dos taules de textos proposats per els llibreters: la primera de narrativa i la segona d'assaig.

Al fons més lleixes on descobrir textos diferents: crítica al progrés, naturalesa i ecologia, eros i País Valencià són seccions que ja solament amb el nom que les anuncia ens diuen quelcom diferent.

A la paret del fons una porta ens ofereix fer-li una ullada a un espai ample però acollidor on fer tallers, reunions o projeccions de cinema compromès.

A la dreta està la caixa i un passadís estret que comunica la “boite-à-pensar” principal amb una menuda secció de segona mà i amb els còmics.

Descrit l'espai i la seua metafísica, tanquem aquesta peça amb una “remarque” important: F451 és sobretot una “caixa de conversa”.

A la nostra llibreria qualsevol dia es pot conèixer gent interessant. Diàlegs filosòfics i transversals es creuen a la barra a tothora.

Veniu a Farenheit disposats a donar-li al logos.

Apaguem la tele i desinstal·lem instagram! Hem trobat, sense cap dubte, la “caixa de cultura definitiva”. Vos espere a F451 amics.


Antonio Adsuar és fundador del projecte-blog www.alicantinismo.com


Noticias relacionadas

next
x