divendres 19 de juliol a les 20.00 hores

El MACA presenta el seu catàleg 'Antes del Arte' en col·laboració amb dues institucions acadèmiques

19/07/2019 - 

ALACANT. El Museu d'Art Contemporani d'Alacant presenta el 19 de juliol a les 20.00 hores, juntament amb la celebració de la Nit en Blanc, el seu catàleg Antes del Arte, un projecte en col·laboració amb la Fundació General de la Universitat de València i la Col·lecció Martínez Guerricabeitia. En aquest acte va estar present el director d'activitats de la Fundació Martínez Guerricabeitia, José Pedro Martínez García. Darrerament, tindrà lloc una taula rodona, que comptarà amb la presència de l'artista José Mª Yturralde, i a més a més, estarà presidida pel comissari de l'exposició Antes del Arte. Cinquanta anys després, Santiago Pastor.  

L'exposició podrà visitar-se fins al 15 de setembre en el Museu d'Art Contemporani d'Alacant (MACA). Aquest és un homenatge a un conjunt reduït d'artistes plàstics com Eusebi Sempere, Francisco Sobrino, Eduardo Sanz, Jordi Teixidor, José Mª Yturralde, Joaquín Michavila i Ramón de Soto. Així com els músics Tomás Marco i Francisco Llácer, inspirats pel crític Vicente Aguilera Cerci, els quals van dur a terme una sòlida proposta artística integradora de disciplines en harmonia amb el programa europeu que es debatia entre el realisme crític entre el pop i l'abstracció geomètrica. En l'entorn valencià, aquesta dialèctica es veu clarament reflectida en l'alternança que en aquella època va caracteritzar els posicionaments d'Aguilera Cerci, influenciats per l'italià Giulio Carlo Argan.

Antes del Arte va comportar la radicalització d'algunes de les idees que es van proposar abans en el projecte Arte Normativa de 1960. Aquestes idees van ser estudiades en la primera exposició que va tindre lloc en el mateix MACA el 13 de desembre de 2010 al 6 de febrer de 2011. Els artistes de Antes del Arte insisteixen en la recuperació de voler vincular l'art i la ciència, un interés que ja havia estat en la tradició de l'abstracció geomètrica d'algunes avantguardes històriques. A més, aquest projecte va suposar un precedent de les activitats que es realitzaven al Centre de Càlcul de la Universitat de Madrid de les quals ara també es compleixen 50 anys. 

Antes del arte ha significat també l'esforç del sistema cultural valencià en l'entorn europeu gràcies al suport de l'art d'Argan com una nova via de superació de la crisi de l'informalisme europeu. El projecte ha de posar-se en relació amb l'exposició Le mouvement que es va celebrar en 1955 a la Galeria Denise René de París i relacionada també amb l'exposició The Responsive Eye del MOMA de Nova York de 1965.

A hores d'ara, es compleixen 50 anys d'aquella aventura i exposició, encapçalada per l'arquitecte Santiago Pastor Vila i produïda pel Vicerectorat de Cultura i Esport de la Universitat de València i la Fundació General d'aquesta institució, constitueix una visió retrospectiva d'aquest col·lectiu artístic en un temps d'important transcendència històrica com la que envoltava l'any 1968. S'han reunit moltes de les obres que van formar part de les tres principals mostres del grup en el Col·legi d'Arquitectes de València i la Galeria Eurocasa de Madrid de 1968 i en la Galeria As de Barcelona en 1969.

Mig segle després, aquesta exposició té la finalitat de recrear l'ambient visual i sonor d'aquelles mostres que podien crear diferents experiències òptiques, perceptives i estructurals, recolzant-se moltes vegades en els mateixos fonaments que s'empraven en els mass media i les companyes publicitàries de l'època. També es podran veure, com a mètode de contextualització, algunes de les obres anteriors i posteriors d'aquests artistes a la seua vinculació al grup. Açò permetrà al públic captar l'efecte que va tindre en les seues trajectòries Antes del Arte, especialment influent en aquells artistes que començament amb la seua etapa artística. 

next
x