GRUPO PLAZA

les ciutats i els artistes

Attersee, el llac que inspirà a Gustav Klimt - Olga Briasco

| 05/09/2023 | 4 min, 14 seg

La figura de Gustav Klimt no s'entendria sense Emilie Flöge, amb la qual mantenia una relació molt estreta i que hui dia continua sense concretar-se. Amiga, companya sentimental, amant, confident… la veritat és que van compartir la vida durant almenys 30 anys i que alguns dels quadros més importants del pintor la tingueren com a protagonista. Només cal pensar en el retrat que li feu en 1902 i en el qual Emilie apareix vestida amb un vestit blau adornat amb motius modernistes. Fins i tot s'especula que El Bes retrate als dos. Una relació que també va portar a Gustav Klimt a conéixer la regió de Salzkammergut, dels paisatges de la qual s'enamorà i pintà influenciat per l'impressionisme.

Concretament s'enamorà a la vora del llac Attersee, on les germanes Flöge van llogar una casa i a la qual Klimt acudí a la busca de pau els estius d'entre 1900 i 1916 —amb excepció de 1913, quan va estar en Malcesine, a la vora del llac de Garda—.Un lloc idíl·lic amb bonics pobles a la vora del llac i protegits per muntanyes que amaguen valls, coves de gel i miradors on contemplar tota eixa bellesa des de les altures. Un reducte de pau que Klimt plasmà en les seues pintures, eclipsat pels reflexos de la llum en les aigües del llac Attersee i eixa paleta de colors que regalen les muntanyes que l'envolten. De fet, va crear al voltant de quaranta de les seus més de cinquanta pintures de paisatges conegudes en esta regió, creant així un impressionant llegat artístic per a Attersee.

Precisament, eixe Klimt més naturalista sorgí de la seua obsessió pel llac Attersee i els seus capvespres, amb unes aigües en calma on els reflexos creen unes lluentors quasi màgiques. Per a representar millor aquella atmosfera, Klimt usava una barca sobre la qual col·locava el cavallet, de la mateixa manera que feia Monet. A més, emprava quaderns per a realitzar breus esbossos que reelaborava posteriorment per a fer els primers dibuixos. De la sèrie sobre els seus paisatges aquàtics destaca En el llac Attersee, 1900, en el qual Klimt se centra en el color i la textura amb tal grau de detall que la pintura sembla quasi abstracta. Un quadro senzill en aparença però en el qual evoca els patrons de llum sobre l'aigua i els reflexos dels núvols amb centenars de plans en subtils variacions de color.

Una inspiració dels seus dies en Litzlberg, on gaudia de la seua rutina, que també incloïa banyar-se en les cristal·lines aigües del llac i fruir del seu racó favorit: el port. Un punt des del qual veia el Palau Kammer, que també figura en algunes de les pintures més cèlebres de l'artista. En elles, es veu com a arquitectura i paisatge estan acuradament equilibrats en el seu afany d'usar la naturalesa com a element de relaxació. Un edifici que generalment pintava des de l'aigua, però que també ho va fer des de terra, utilitzant la gran avinguda dels til·lers com a punt de partida compositiu.

En 1908 s'instal·la en Vil·la Oleander, situada en la riba del llac homònim. Esta casa de vacances, construïda en 1872, pertanyia al castell de Kammer. De fet, és ací on se situa el Centre Klimt, que mostra la relació entre les vacances de Klimt en la zona durant el segle XX i el seu paisatge. No hi ha cap obra original, però la visita és interessant per a vore fotografies de l'època, documents i vídeos que contextualitzen l'època en què va viure Klimt. A més, és un bon punt de partida per a fer la Ruta Temàtica de Klimt i conéixer els llocs que van inspirar a l'artista i que va compartir amb Emilie Flöge.

És cert que Litzlberg i Kammer van ser els llocs on Gustav Klimt va passar més hores, però tota la regió de Salzkammergut, amb els seus 27 llacs d'ensomi i encantadors pobles a les seues ribes, és una de les zones més idíl·liques d'Àustria. Tant, que són molts els artistes que han trobat ací la seua inspiració creativa. Per exemple, el llac Atter també va enamorar al compositor Gustav Mahler; el llac Traunsee era el favorit de Brahms i de Schubert —van passar temporades en Gmunden— i en la ciutat balneari Bad Ischl, a la vora del riu Traun, l'emperador Francesc Josep passà els darrers estius de la seua vida.

Una regió en la qual també destaca la localitat de Hallstatt, que pren el nom del llac que la banya. Un poble de postal declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en 1997 i situat en un paratge immillorable i envoltat de muntanyes de més de 3.000 metres d'altura.

next