AlicantePlaza

mar i muntanya

De morralla i records de la mar

Suscríbe al canal de whatsapp

Suscríbete al canal de Whatsapp

Siempre al día de las últimas noticias

Suscríbe nuestro newsletter

Suscríbete nuestro newsletter

Siempre al día de las últimas noticias

Un dels records que tinc de xicoteta és acompanyar a la meua iaia Filo a comprar moralla a la peixateria que hi havia apropet de l’ajuntament del meu poble, a Benissa.  Moralla quin nom oi? Una miqueta despectiu, veritat? Doncs no anem malparats perquè fa referència a un conjunt de peixos d’escàs valor comercial. És a dir, al peixet que sobra, allò més baratet i que no fa massa bona pinta però que s’aprofita la mar de bé. Peixet de roca, xicotet, que ens serveix de base per fer una bona sopeta, o un sofregit per preparar un suquet o un bon arròs caldoset.  

Només de pensar-ho ja em venen les olors de la infància i el record de la meua iaia que ja no hi és. És curiós com aquestes petites coses, aquests xicotets records, ens transporten a racons d’emoció tan íntimaments lligats a la nostra existència. Sensacions que fan que comencem l’any amb un somriure de record cap als nostres éssers estimats.  

Moralla amb una parell de galeretes i potser fins i tot un cabet de rap. Res a veure amb el rei de la festa de Nadal, el marisc gallec. Ni amb la gamba roja, ja siga de Dénia, de Xàbia, o d’altre zona del nostre litoral.  

Sóc una acèrrima defensora del producte fresc, del peix i marisc de Llotja de Mercat. De xerrar amb la pescatera i de tenir ben clar el peix a quin port ha desembarcat i en quin moment l’han capturat. Hem de donar-li la vàlua que es mereix a tot allò que els nostres pescadors agafen del litoral mediterrani que banya les nostres llars. Producte de proximitat, de qualitat, que cal conéixer i apreciar perquè forma part de la nostra cultura de poble amb una gastronomia ben rica que barreja producte de mar i muntanya. Som o érem llauradors i mariners. Pobres però d’esperit content. 

I per això sembla mentida que només els mésgrans coneguen què és allò que podem aprofitar del mar. Els joves a banda dels quatre productes estrela pocs saben que comprar. I és una llàstima perquè ací tenim espècies tan properes com l’aladroc, la sardina, la cavalla, la tonyina, la gallineta, el llobarro, l’orada… Mol·luscs com la sépia, el calamar o el polp. I crustacis com la gamba, la galera, o fins i tot la nostra estimada clòtxina. Cal fer una immersió….  I menjar. 

Recibe toda la actualidad
Alicante Plaza

Recibe toda la actualidad de Alicante Plaza en tu correo

James Salter: els anys llum de la vida
Barberías, estudios de tatuajes y más restaurantes, el renovado aspecto de la Plaza de las Flores