millor projecte turístic viii edició del concurs emprenedors de la mancomunitat alcoià i comtat

Terraguia: un turisme d'experiències kilòmetre zero cultivat des de l'amor per la terra 

17/06/2020 - 

ALCOI. La proposta 'Terraguia', Millor Projecte Turístic del VIII Concurs d'Empreses i Projectes Empresarials Emprenedors atorgat l'any passat per la Mancomunitat de l'Alcoià i el Comtat, i dotat amb 500 euros, va néixer fa uns sis anys motivat sobretot pels orígens del seu creador, a meïtat camí entre el municipi de Cocentaina i de Balones. "D'eixe contacte que he pogut tindre amb la terra, d'anar a fer olives, i amb l'ambient, la gent, i per eixa poca importància que se li dóna des de sempre als llauradors i llauradores", comença explicant Jaume Bernabeu. "He volgut posar en valor eixa feina i traduir-ho en un turisme d'experiència, tornant als inicis, a eixa vida ecològica que està tenint tanta importància ara", assegura. 

Amb aquesta essència, podríem dir, motiva per l'slow motion, que s'estén des de l'alimentació i arriba fins i tot a l'exercici, contempla Jaume la seua iniciativa. Per anar molt més enllà, això sí. "Portar-ho als productes naturals que estan cultivant-se en l'Alcoià i el Comtat, des dels poblets més xicotets fins a aquells més grans", concreta. La proposta és un projecte turístic per oferir unes activitats agrícoles guiades en camps d'oliveres o ametlers. "Des de la recol·lecció, tenint unes nocions bàsiques de les distintes varietats, també en l'ametlla, no sols en l'oliva, fins i arribar inclús a l'agricultura ecològica, com deia", explica. "Com influeix la climatologia, també. La idea és contextualitzar in situ tot eixa part teòrica, des del mateix bancal, des del camp", afegeix.

Les visites serien guiades. "Tant per a grups formats per gent internacional com de la terra, realitzant-se el dinar també en restaurants de la zona per poder degustar els productes, depenent de l'època de l'any, uns o altres", detalla Jaume. "Ja s'han posat en contacte amb mi diferents ajuntaments de pobles, fins i tot empreses, i fires importants de la zona, que estarien interessats i interessades en participar en el projecte", avança. "Igual que existeix el banc de terres, per exemple, per promoure, doncs reforçar més eixe turisme d'interior" en un projecte que, no obstant, confessa que està "aplaçat" pel tema de la crisi. "En Setmana Santa tenia algunes reunions que no han pogut celebrar-se", reconeix.

El projecte turístic d'aquest jove de trenta anys, dedicat professionalment al món de l'audiovisual, fet des de l'amor més pur a la terra, i a aquells que la treballen, vol enfocar-se encara més. "Estaria centrat específicament en els poblets més menuts de la Vall de Seta, Balones, Benimassot, Millena, pel tema de l'Almàssera, per exemple, Fageca, també, on es fa agricultura ecològica", insisteix. Cocentaina podria ser el punt de partida per tota aquesta ruta. "Nosaltres ja havíem pensat en grups reduïts, des de deu persones, fins a cinc", i ara amb més motiu encara per la situació actual. "Hi ha dos públics a qui volem dirigir-se, per una part, el turisme de costa, mostrant-li esta part d'interior, on noten una falta d'activitat interessant, sobretot perquè volen conèixer el nostre estil de vida, i també per a famílies amb xiquets residents en València o Alacant ciutat, llocs més grans", assegura.

"Molta gent de fora valora molt el torró, per exemple, però el 90 per cent d'eixa ametlla és d'ací". Conèixer els orígens, doncs, per (re)conèixer-los, i tastar-los; això és Terraguia. De moment, solament una gran idea per posar en valor el kilòmetre zero de qualitat a l'Alcoià i el Comtat. "Pensàvem en iniciar a finals d'aquest any però no serà possible, s'ha alentit tot", subratlla Jaume. "Però comptar amb eixe reconeixement per part de la Mancomunitat de saber que el projecte és vàlid, que hi ha algú que pensa igual i li veu futur, ha estat molt positiu", conclou.

Jaume Bernabeu, creador del projecte agroturístic 'Terraguia'

Noticias relacionadas

next
x