número 36

La Rella compleix 40 anys fomentant la divulgació sobre patrimoni, cultura o llengua d’Elx, Crevillent i Santa Pola

16/11/2023 - 

ELX. Una nova edició de la revista La Rella, anuari de l’Institut d’Estudis Comarcals del Baix Vinalopó (IECBV), es presenta aquest mes de novembre amb tres actes en els quals es donarà a conéixer el contingut del número 36, un recull d’articles multidisciplinaris d’investigadors sobre la comarca.

Seran el divendres 17 de novembre de 2023 (20 hores) al Centre de Congressos Ciutat d’Elx, el dijous 23 de novembre (19.30 hores) a la Casa de Cultura «José Candela Lledó» de Crevillent, i el dijous 30 de novembre (20 hores) a la Biblioteca Central de la Casa de Cultura de Santa Pola. La publicació és una de les plataformes de recerca i divulgació local i comarcal en valencià més antigues que existeixen. Arriba a la seua 36a edició i compleix 40 anys gràcies al suport dels socis de l’IECBV, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut Ramon Muntaner, l’Institut de Cultura Juan Gil-Albert i els ajuntaments d’Elx, Crevillent i Santa Pola. 

També, gràcies als lectors d’aquest llibre que s’edita cada any i que es pot aconseguir a les llibreries locals o associant-se a l’Institut d’Estudis Comarcals del Baix Vinalopó. Es va editar per primera vegada a 1983 per iniciativa d’un grup d’universitaris inquiets i compromesos amb la seua comarca i la seua llengua, i continua mantenint un decidit esforç per donar protagonisme i defensa a les tradicions, l’arquitectura, el medi ambient o el patrimoni cultural i educatiu comarcal. "Cada any es busca que no es perda la nostra història i que continuem preguntant-nos pel nostre passat i la nostra identitat, i que els acadèmics i estudiosos troben un lloc on difondre amb format de divulgació científica tota classe de treballs sobre les nostres particularitats", expliquen en un comunicat.

Una vintena d’autors donen contingut a la revista amb els seus articles de recerca i investigació, tractant temes tan variats com la figura de Cristòfol Sanç (una valuosa biografia amb un recull ingent de dades desconegudes sobre l’autor de la primera història de la ciutat, de 1621, un treball de Joaquim Serrano), l’arquitectura dels cines del Camp d’Elx projectats per l’arquitecte Antonio Serrano Peral (investigació de José Cámara), «les narracions costumistes elxanes de 1921» (un repàs de contes antics obra de Carles Barquero i Andrea Tarí), una descripció de la vida a Elx als anys 20 (de María Rosa Gómez) o una foto fixa de l’alfabetització a Elx a principis del segle XX (de Vicent Soler). La diversitat d’articles que hi trobaran els lectors assoleix també el centenari de la Compañía Riegos de Levante (estudiat per Martín Sevilla) o una reconstrucció de la informació sobre el Convent de Sant Josep d’Elx (recull dels escassos testimonis que ens han arribat, per Joan Castaño).

Noticias relacionadas

next
x