CASTELLÓ. El seu nom científic, Theobroma, significa en grec Aliment dels déus. És la denominació que rep l'arbre del cacau, una planta que té com a principal utilitat la producció de pols de cacau o mantega de cacau, productes que s'utilitzen, fonamentalment, per a la fabricació de xocolate, un dels aliments més consumits arreu del món però que fins ara fa vora tres mesos no tenia a les comarques del nord cap espai que es dedicarà a la seua elaboració i transformació.
Mar Negre. Xocolates Artesans, ubicada a Albocàsser, naix a partir de la idea de Zenab El Azar, una jove dissenyadora gràfica a qui fa anys li rondava pel cap obrir un negoci relacionat amb el món de la pastisseria. "Jo no he sigut mai molt de cuina, però de menuda sempre ajudava a ma mare quan feia pastissos i altres tipus de dolços que li encomanaven per a celebracions al poble, i en la família sempre es parlava d'obrir algun negoci com una pastisseria o alguna cosa relacionada", explica Zenab.
Durant l'època de la Covid la idea va madurar i va pensar "que s'havia d'obrir un negoci per a que almenys les receptes de ma mare no es perderen", indica. Des de llavors, el desenvolupament del projecte no ha parat, faena que Zenab ha compaginat amb els seus estudis i pràctiques de treball, i això ha servit a sa mare, Mihaela, per a formar-se al costat de diferents mestres xocolaters i pastissers, com per exemple Antonio Bachour, el millor xef pastisser del món 2022.
Així, des de juny del 2022 el projecte va anar prenent forma i finalment l'obrador va obrir al local on estava ubicada l'antiga discoteca Carruan's, en Albocàsser. Al mateix temps, els seus impulsors han mamprés les passes per a consolidar el tipus de negoci i la filosofia global que l'envolta. "Nosaltres estem compromesos amb la societat i la natura; treballem amb xocolate pur i elaborem les nostres creacions de forma artesanal sense utilitzar additius i sempre amb productes de temporada i de proximitat, com l'ametla marcona d'Albocàsser, l'avellana de Benassal, les anous de Sucaina i fruita que ve des de Vinaròs", explica la CEO de l'empresa, que entén l'elaboració de dolços de xocolate com un art.
Bomboneria, pastilles, miniatures o pastissos de xocolate són algunes de les elaboracions de Mar Negre. Xocolates artesans, i entre elles es troben el toffee de mango i maracujà i xocolate negre; el praliné d'avellana, xocolate, llet i caramel d'avellana; el ganache al Pedro Ximénez, de plàtan o de iuzú; o el ganache de vainilla de Madagascar, xocolate i oli verge extra d'Albocàsser.
Estes són unes de les desenes de productes que tenen ja en el catàleg. Totes les elaboracions es fan amb la matèria prima que servix un proveïdor belga que advoca pel comerç just i que destina diners de la venda del cacau a millorar la vida de l'agricultor en origen i també l'educació dels més menuts en les zones productores, explica Zenab; en el cas de la firma d'Albocàsser, Brasil, Equador, l'Illa de Java o Costa d'Ivori són els països de procedència de la major part del cacau que empren per elaborar les diferents classes i formats de xocolate. Trinitari, crioll i foraster són els tres tipus de cacau que hi ha hui en dia.
Zenab insistix en la necessitat "d'anar a espaiet en el desenvolupament de l'empresa", que no només té com a línia de negoci la fabricació i venda de productes de xocolate, sinó que també vol apostar per l'organització d'esdeveniments com comunions o bodes, la celebració de cursos sobre l'elaboració de productes fabricats amb xocolate i la celebració de tasts. Tot un seguit d'iniciatives que tindran el seu espai en la campanya que està preparant Zenab a través de les xarxes socials i de la web.
Un apartat important de l'empresa és la venda dels productes, que en l'actualitat es fa a través de la botiga ubicada en el mateix edifici de l'obrador i de les fires en les quals participa l'empresa. "La idea en un futur pròxim és obrir una tenda a la ciutat de Castelló i també posicionar els nostres productes en tendes especialitzades en dolços i en establiments de productes gourmet, a més de dotar vendre en línia", comenta Zenab.
En estos moments l'empresa està formada per la CEO, Zenab, i dos treballadores, una de les quals és Mihaela, la mare de Zenab, que és la coordinadora de l'obrador, una iniciativa única en tota la zona: "Des d'Ulldecona a València, fins ara, no hi havia ningú que es dedicara a l'elaboració específica de productes de xocolate".