GRUPO PLAZA

amb 30 peces a escala humana

La Falla Immaterial '[In]Tocable' s'instal·la en La Nau

El projecte Falla Immaterial manté la seua tradició de celebrar una xarrada cultural amb un esmorzar valencià

| 05/03/2024 | 2 min, 12 seg

VALÈNCIA. El projecte Falla Immaterial, impulsat des de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV), ha presentat la proposta per a la seua octava edició al claustre del Centre Cultural La Nau, on ubica la instal·lació física d’enguany anomenada [In]Tocable, la qual consistix en un monument que la ciutadania pot tocar per a construir la València que desitja habitar. En concret, esta falla experimental oferix un espai de 8 metres per 8 metres dividit en quatre dimensions (Tocable, Intocable, Possible i Impossible). Els visitants trobaran ací vora 30 peces a escala humana, amb diferents formes geomètriques i inspirades en la pedagogia Montessori, que representen diversos elements estructurals que conformen les ciutats (el turisme, els sers vius, la igualtat, etcètera); de manera que poden apilar-les, adossar-les i organitzar-les segons les seues preferències com a ciutadans i ciutadanes.

La idea és que reflexionem sobre en quines qüestions volem i podem intervindre com a ciutadania, i per això parlem de tocable i intocable; però també pensem fins a quin punt podem aconseguir els canvis que volem o no, i per això oferim les dimensions possible i impossible. La Falla Immaterial de 2024 implica que el monument serà diferent per a cada persona que el visite”, ha explicat Fran Grimaldo, director de Falla Immaterial. Esta proposta tàctil i interactiva romandrà oberta al públic al claustre del Centre Cultural La Nau fins al 24 de març.

Com sempre, la Falla Immaterial es completa amb el seu vessant digital en l’espai web oficial on enguany es podrà jugar a construir un monument similar a la instal·lació física [In]Tocable. En este cas, les dades seran recollides per a analitzar les preferències de la ciutadania sobre València. A més, també serà possible fer-se una foto “fallera i immaterial” des dels dispositius mòbils amb l'ajuda d'una Intel·ligència Artificial. 

La Falla Immaterial pretén augmentar la cultura científica de la societat mitjançant la festa local més popular i emblemàtica de la ciutat de València. El 2017, la Universitat de València, a través de l'ETSE, coincidint amb la declaració de les Falles com a Patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la UNESCO, va construir la primera falla immaterial de la història; un projecte d'art digital i alfabetització científica que es renova cada any, creant diferents monuments de manera col·laborativa amb la ciutadania.

next