comença el torneig de dramatúrgia a l'arniches

Josi Alvarado i Pascual Carbonell rinyen per la glòria literària

16/05/2018 - 

ALACANT. Ací hem vingut a divertir-nos. Eixa és la idea que està per baix del torneig de dramatúrgia que el dilluns a les 20 hores acollirà el teatre Arniches. Josi Alvarado i Pascual Carbonell, dos autors d'Alacant, enfrontaran els seus textos per a conquerir el públic mentre Xavo Giménez exerceix de mestre de cerimònies.

Gabi Ochoa, impulsor a València fa dos anys del torneig, ha explicat com van partir del treball que fa Jordi Casanovas al festival Temporada Alta. Allà van plan plantejar el 2011 la idea de fer unes lectures dramatitzades on els espectadors triaven l'obra preferida amb un sistema de lligueta de tres fases. 

Quan Ochoa ho va moure, sols a València, contaven només amb dos fases. Ara, gràcies al suport de l'Institut Valencià de Cultura ho poden fer també en tres i donat més cobertura al territori. D'això està ben contenta Alvarado, que ho ha destacat a l'inici de la seua presentació.

"Gràcies per comptar amb nosaltres i mirar cap al sud, que està bé que nosaltres també intervenim perquè tenim molt de talent i teatre i que de tant en tant es vegen", ha assenyalat. El seu rival a l'escenari, Carbonell, també ha agraït el fet de que els tinguen en compte. De fet, dels huit dramaturgs que s'han escollit, altres dos són de Castelló i els quatre que falten, valencians.

Donar visibilitat als autors

Les ganes de jugar són el tret comú que tots han subratllat. Això i el de visibilitzar el treball que es fa a la Comunitat. Alvarado, per exemple, ha contat com ells han preparat uns textos des de fa mesos sense saber qui seran els intèrpretes que els llegiran cada dia que participen. Alícia Garijo, delegada de l'IVC, ha explicat que els del dilluns seran també alacantins, donant així visibilitat al conjunt de les arts escèniques.

El mateix dilluns per la vesprada, a les sis, serà quan els deixen estar una hora amb eixos intèrprets. "I és un repte trobar-te a dos actors que en una hora els dirigisques, això fa que el teatre siga en l’ací i en l’ara", ha afegit l'autora. Tots els paranys que es llancen, troben que donen més joc també cara el públic.

Per exemple, el que s'haja d'incloure dins el text una frase de l'obra que va guanyar l'any passat. Mafalda Bellido a Chucho va incloure aquesta: ¿Cuántos zippos, con el galeón nacarado regalado que me regalaste, hacen falta para eso?. I ara, ja siga en castellà o valencià, han d'incloure-la tots. 

Deixar-se emportar

Carbonell gaudeix de tot açò: "Me gusta que haya tropezones porque si todo fuera fácil no haríamos buenos textos ni funciones. La dificultad está en superar los retos. Esa es la chispa". De fet, diu que per a introduir les paraules de Bellido, això ja l'ha portat per un camí a l'hora de crear el text: "Me he dejado llevar y espero que al público le gusten las historias que contemos".

Ochoa assegura que no es pot saber si hi haurà un gènere que funcione millor amb el públic. "El primer va guanyar una comèdia i el segon era un drama amb un punt de comèdia. Així que mai saps. I de vegades el públic dóna sorpreses". Tant Alvarado com Carbonell diuen que han escrit sense pensar com conquerir l'espectador d'una manera concreta.

Cadascú d'ells tindrà quaranta minuts per representar la seua història. Entre una i l'altra, han recordat els organitzadors, s'oferirà un vi d'honor, reforçant el caràcter lúdic que tindrà la vetlada, a la que es pot accedir de manera gratuïta. Qui guany dels dos autors seguirà endavant, amb les semifinals a la Sala Off de València el 29 i 30 de maig, fins que es veja qui aplegarà a la final del 12 de juny al Rialto.

Noticias relacionadas

next
x